Prezervarea și valorificarea patrimoniului: istoria mijloacelor de transport din județul Sibiu reflectată într-o „Bibliotecă pe roți” - platformă digitală dedicată și expoziție itinerantă


Descrierea proiectului:

Echipa de specialiști din Biblioteca ULBS și-a propus ca obiective în acest proiect, o documentare în instituțiile de cultură din județ și în satele din zonă, în vederea identificării, prezentării, prezervării și valorificării patrimoniului cultural referitor la mijloacele de transport utilizate în județul Sibiu.
Sunt prevăzute apoi atât dezvoltarea unui site web dedicat de prezentare a proiectului, un depozit de imagini și documente ce constituie Biblioteca digitală propriu-zisă, disponibilă pe internet, cât și realizarea unei expoziții itinerante cu materialele digitale, fotografii realizate în cadrul proiectului.
Ca rezultat al muncii de documentare se va realiza și o broșură care urmărește evoluția, istoricul și diversitatea mijloacelor de transport, începând cu preistoria rachetei din Sibiul secolului al XVI-lea, la mijloacele de transport şi comunicaţie din Europa epocii moderne, reflectate în publicaţii.

Aria de acoperire a proiectului cuprinde mijloacele de transport tradiționale, cu tracțiune animală sau umană, apoi tramvaiul care a circulat spre Rășinari, mocănița spre Cornățel și Sighișoara și trenul Sibiu-Copșa-Mică-Mediaș.

Proiectul priveşte digitizarea a mai multor seturi de publicaţii, cărţi şi periodice (de ex. periodicul-calendar apărut la Sibiu între 1797 şi 1891 : Neuer Siebenbürgischer Provinzialkalender – în care întâlnim informaţii privind atât poşta din Transilvania cu trasee, localităţi şi orar; la care se adaugă, din 1803, lista localităţilor prin care trece poşta pe ruta Sibiu–Timişioara–Buda–Viena.

Prin prezervarea / digitizarea publicațiilor periodice sau a cărţilor vechi, multe în pericol de degradare, le readucem la viață în atenția cititorilor de acum și din viitor.

Exemplificări cu poze din trecutul transporturilor:Transportul brânzei cu căruța


Construirea căii ferate la Tălmaciu prin 1900


Mocănița pe valea Hârtibaciului


Cursa spre Rășinari nr.1


Trecerea Oltului cu bacul