Titlul proiectului: "Istoria
bucătăriei fine sibiene: de la Renaștere până în zilele
noastre"
Rezumatul proiectului:
Proiectul susține implementarea Programului Sibiu Regiune
Gastronomică 2019, prin obiective, activități și produsele
realizate răspunzând ariilor tematice ale dosarului de candidatură.
Regiunea gastronomică europeană, ca și concept internațional, impune
responsabilizarea factorilor decizionali pentru dezvoltare durabilă
cu menținerea calității mediului, dar și asigurarea pe termen lung a
securității alimentare adecvate.
Conceptul de regiune gastronomică asigură și susține implementarea
recomandărilor internaționale FAO pentru securitate alimentară, dar
și de conservare a diversității biologice sub toate formele (de ex.
diversitatea genetică, a speciilor și ecosistemelor).
Sibienii au dreptul să le fie asigurată securitatea alimentară atât
pentru oraș cât și pentru regiunea care furnizează alimentele,
asigurând accesarea unuia dintre cele mai rafinate servicii –
gastronomia. În Sibiu nu este încă adoptată o listă oficială a
soiurilor de plante și raselor de animale tradiționale, cultivate de
secole pentru asigurarea sustenabilității și durabilității vieții.
Proiectul răspunde conceptului Origini prin cartea care dorește să o
publice întrucât o istorie a bucătăriei fine nu este încă scrisă.
Există izvoare dar nimeni nu s-a aplecat spre a prezenta succint
modul cum bucătăria a evoluat în orașul Sibiu. Această carte poate
fi de referință pentru rețeaua de restaurante și hoteluri a Sibiului
și pentru promovarea turismului în general.
Expoziția fotografică pe suport permanentizat, aduce în zilele
noastre imagini și texte ale epocilor trecute și va constitui un nou
timp de obiectiv turistic pentru Sibiu. Anul 2018 are nevoie în
continuare de implicarea studenților prin activități de tip cooking
show demonstrând durabilitatea proiectului.
Durata desfăşurării proiectului : septembrie – 15 decembrie 2018
Locaţia principală : Sediul Bibliotecii Universității "Lucian Blaga"
din Sibiu;
Biblioteca ULBS, octombrie 2018