Descriere proiect

Proiectul Bibliotecii Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu îşi propune valorificarea şi promovarea largă a patrimoniului excepţional al Sibiului, prin dezvoltarea unei platforme digitale compuse dintr-un site web dedicat prezentării şi diseminării proiectului şi dintr-un depozit digital privind istoria atelierelor fotografice din Sibiu în perioada 1854–1948, la care se va adăuga organizarea unei expoziții cu fotografii de profil, cu focusare pe definirea amprentei gastronomice a oraşului, având scopul de a veni în întâmpinarea programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Ne-am decis asupra acestui proiect datorită faptului că există un bogat tezaur de fotografii de epocă deţinut atât de instituţii publice (muzee, biblioteci, arhive etc.), cât şi de persoane particulare, un tezaur extrem de sensibil şi de perisabil, situaţie care impune salvarea lui prin digitizare şi valorificare, prin cercetare şi diseminare.

Apariţia fotografiei, în Europa primei jumătăţi a secolului al XIX-lea, a dus la răspândirea ei cu rapiditate, o răspândire oarecum comparabilă cu cea a internetului în zilele noastre. Primele realizări fotografice în Europa au fost cele din 1822 şi 1834, cu omologare mai târzie, la Paris în 1839. Într-un timp relativ scurt, această artă fotografică a ajuns şi în Transilvania, Sibiul fiind un centru de referinţă în acest domeniu. Procedeul, mult mai ieftin şi mai comod decât cel de a picta portrete i-a fascinat pe pictorii locali, care au învăţat relativ repede noua tehnică, deschizându-şi propriile ateliere. Primele vor fi deschise în 1854, 1855, respectiv 1868, iar fotografiile realizate au fost – spun specialiştii – de acelaşi nivel calitativ cu cele provenite din atelierele Europei de Vest şi Centrale.

Fotografii s-au constituit în cronicari ai societăţii contemporane lor, fiind martorii unor evenimente importante, istorice, sociale şi culturale. În acelaşi timp, ei au imortalizat locuri pitoreşti din oraş, unele dintre ele dispărute astăzi, peisaje şi fragmente de viaţă cotidiană rurală. Prin intermediul fotografiilor putem identifica imobile din trecut care au fost restaurante, cafenele, cofetării, grădini publice, terase, hoteluri etc., într-un spaţiu multietnic, plurilingvistic şi diversificat religios-confesional, cel al urbei de pe Cibin. Urmează ca toate acestea să aducă valoare adăugată municipiului Sibiu precum și lanțurilor hoteliere și de restaurante din oraşul zilelor noastre pentru susținerea programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, 2019.


Biblioteca ULBS, iunie 2017