image not found
img not found img not found img not found img not found img not found img not found img not found img not found img not found img not found img not found
-> | Catalogul online | Servicii | Resurse Open-Access | Baze de date |
img not found
...

Orar bibliotecă:

Luni-Vineri: 8-22
Sâmbătă-Duminică:
10-18

Istoricul informatizarii bibliotecii:
♦ Informatizarea bibliotecii a început în anul 1992, prin introducerea cărţilor în programul de gestionare a bazei de date “CDS-ISIS”;
♦ Trei ani mai târziu, un colectiv al Catedrei de Calculatoare a realizat un program de bibliotecă intitulat “Acces for Windows”, care a fost implementat la Biblioteca Americană, tocmai recent mutată din Bucureşti într-un spaţiu al Universităţii Sibiene;
♦ În 1996 prin programul de cooperare universitară Tempus, iniţiat şi susţinut de Comunitatea Europeană, s-a realizat o reţea locală de calculatoare formată dintr- un server HP şi 6 computere HP Pentium I;
♦ Anul 1998 a fost anul naşterii Catalogului informatizat al bibliotecii datorită achiziţionării softului specializat de bibliotecă “Alice for Windows”.
♦ În anul 2004 s-a demarat procesul de Conversie retrospectivă a datelor, ce a condus la obţinerea Catalogului general informatizat al bibliotecii. Sprijin major prin parteneriatul cu Universitatea din Marburg.
♦ Achiziţia în decembrie 2006 a sistemului dedicat de gestiune automatizată a bibliotecii, Softlink-Liberty3, bazat pe tehnologii orientate web, a însemnat pentru bibliotecă un pas înainte în ceea ce priveşte baza informatică necesară bunului mers al activităţilor de bibliotecă.
♦ Din anul 2007 Biblioteca sibiană participă la Catalogul naţional - "RoLiNeST" cel mai mare catalog virtual colectiv românesc.
♦ În vara anului 2008 are loc mutarea generală a fondului de carte din sediul vechi şi din bibliotecile filiale într-un nou sediu, modern şi generos. Sprijin in organizarea si functionalitatea noului sediu - prin parteneriate cu U. Marburg si Biblioteca Universitatii Bayreuth (Germania)
Aici se  instalează o reţea locală proiectată de specialişti de la Centrul Internet al Universităţii pe baza specificaţiilor concepute în bibliotecă.
Punerea în funcţiune a noilor echipamente 3M-RFID are loc treptat, împreună cu specialiştii firmei Softlink România, toate fiind integrate cu Sistemul de gestiune automatizată - Softlink - Liberty3, fiind complet funcţionale în primăvara anului 2009, ceea ce constituie o premieră pentru România !
♦ În data de 12 mai 2009 are loc inaugurarea festivă a noii Biblioteci Universitare, una dintre cele mai moderne din ţară.
♦ În anul 2011 a fost pusă în funcțiune Biblioteca Digitală a ULBS, prin instalarea pe serverul local a pachetului software DSpace 1.7, primele colecții digitale fiind din cadrul proiectului Europeana Libraries 2011-2012 la care a participat o echipă specializată din cadrul bibliotecii universitare;
♦ În 2014 s-a achizitionat ultima versiune a sistemului Softlink-Liberty5, cu sprijinul dlui Prof. Werner Schaal, presedinte onorific al ULBS;
♦ În 2015 sistemul infomatic Softlink-Liberty5 este mutat pe noul server virtual al Bibliotecii ULBS;
♦ În 2020, s-a derulat procesul de mutare a întregii Biblioteci Digitale a ULBS, aflată pe serverul vechi și o versiune de Dspace 1.7 din 2011, pe un nou Windows server 2016 virtualizat, într-o versiune ultimă Dspace 6.3; astfel, toată arhiva formată din cele 15 colecții digitale însumând 16.274 obiecte digitale sau 85.7 Gbytes de date, au fost transferate pe serverul nou, cu verificarea, corectarea erorilor și validarea datelor; accesul este posibil la adresa web:
http://digital-library.ulbsibiu.ro/


Tehnologia RFID aplicată bibliotrecii ULB Sibiu

Fluxul cititorilor şi circulaţia publicaţiilor:
- intrare pe poarta de securitate;
- primire – informare;
- consultarea cataloagelor, OPAC;
- consultare publicaţii în săli cu acces liber la raft;
- auto-împrumut / auto-restituire;
- ieşire pe poarta de securitate.
♦ Accesul la serviciile informatizate şi automatizate ale bibliotecii se face pe baza cardului, de tip Rfid-Mifare.

Sistemul RFID

Scurta prezentare:
Invatamantul modern presupune utilizarea libera si eficienta a celor mai noi mijloace ale Tehnologiei Informatiei, atat pentru cautarea informatiilor de ultima ora, cat si pentru lucrul efectiv la proiectele si lucrarile stiintifice cerute in procesul de invatamant.
Biblioteca Centrala a ULBS vine in intampinarea acestei cerinte prin amenajarea si punerea in functiune a unui nou sediu al bibliotecii, dotat cu echipamente moderne bazate pe sistemul RFID, performant si fiabil.
RFID este abrevierea din engleza a Radio Frequency Identification si reprezinta modalitatea de a Identifica o persoana sau un obiect in stationare sau in miscare folosind transmisia de unde de Radio frecventa.
Prin introducerea sistemului RFID in biblioteca se vor usura inventarierea si circulatia cartilor, reasezarea sau reclasificarea acestor colectii, obtinandu-se in acelasi timp o protectie anti-furt sigura si eficienta.

Elementele componente ale sistemului RFID

1. Tag sau eticheta inteligenta, contine un microcip atasat la o antena, incapsulate, in functie de utilitate, in diferite materiale, hartie sau plastic.
Caracteristici:
- reinscripţionabile (rewritable)
- permit stocarea ID material (nr. de inventar, barcod) pentru protejarea informaţiilor cu caracter personal ale cititorilor
- permit stocarea situaţiei împrumutului direct pe etichetă
- dimensiuni: 48mm x 57mm

2. Unitate de lucru Bibliotecar
- permite urmatoarele funcţionalitati:
- operare împrumuturi / restituiri
- programare(scriere) etichete
- conversie etichete coduri de bare în etichete RFID
- permite procesare simultană a mai multor etichete (se poate specifica numarul de resurse ce se pot procesa simultam)
- ofera compatibilitate cu toate tipurile de etichete, indiferent de tipul de resurse (carti, CD, DVD, video) de care sunt atasate
- compatibil cu toate tipurile de materiale bibliografice (magnetic, non-magnetic)
- permite identificarea legitimatiilor cititor folosind atat tehnologia codurilor de bare, cat si a cardurilor de tip MIFARE
- ergonomice (suport de citire plasat în partea de jos).
3. Unitate auto-imprumut Cititori
- funcţionalitate multiplă: împrumut + restituire + recipise (pe hârtie sau email) + informare (cont cititor)
- funcţionare în mod offline (în cazul în care este întreruptă conexiunea cu sistemul de bibliotecă – ILS - echipamentul continuă funcţionarea şi reţine informaţia operată)
- uşor de configurat
- accesibil de la distanţă prin interfaţă web pentru administrare şi vizualizare statistici
- notificare automată prin email a administratorului în cazul în care conexiunea cu sistemul de bibliotecă s-a întrerupt / s-a terminat rola de hârtie
- opţiune de control video pentru operaţiunile efectuate
- opţiune wireless.

4. Poarta de securitate RFID sau
Sistemul electronic Gateway–Dual Technology (RF+EM), care foloseste tehnologia electromagnetica combinata cu cea radiofrecventa, permitand astfel combinarea avantajelor acestor tehnologii: flexibilitatea in utilizare si rata inalta a detectiei.
Pe cartile din fondul de circulatie se vor aplica etichete activabile/dezactivabile prin contact sau la distanta, prin intermediul pannel-urilor amplasate pe biroul de circulatie. Pe cartile din fondul de referinta se vor aplica etichete radiofrecventa, pentru o rata cat mai inalta a detectiei.
Caracteristici:
- asigura acoperirea unei cai de acces de 1,8m
- compatibil cu toate tipurile de materiale bibliografice (magnetic, non-magnetic)
- asigura control trafic integrat
- asigura incadrarea estetica in designul bibliotecii (lăţimea coridoarelor de acces conform cerinţelor).

5. Legitimaţii cititori – smart-carduri personalizate
Permisul sau cardul reprezintă imaginea organizaţiei-universitatea.
Calitatea grafică şi funcţiona-litatea card-urilor exprimă gradul de eficienţă şi profesionalismul acesteia.

Smart-cardurile utilizate sunt de tip Mifare sau cu bandă magnetică, pe care se poate efectua operaţiile de scriere/citire a informaţiilor specifice.
Cititorii pot folosi smart-cardurile pentru a beneficia eficient de serviciile automatizate oferite de biblioteca universitară:
- accesul în bibliotecă la toate cele patru nivele cu resursele biblioteconomice expuse în sistem liber la raft,
- utilizarea liberă a imprimantelor, scanerelor şi copiatoarelor existente pe fiecare nivel,
- împrumutul / restituirea automatizată,
- obţinerea informaţiilor din contul propriu – carţi împrumutate / restituite, amenzi de plătit, data restituirii, etc.

6. Scanner RFID sau Cititor mobil RFID,
- transmite un impuls radio si asteapta raspunsul tag-urilor.
Tagul capteaza energia transmisa de catre cititor si o foloseste in a-si transmite numarul sau unic de identificare precum si alte informatii memorate in prealabil. Cititoarele RFID pot functiona in regim stand-alone (independent), sau pot fi conectate la o retea IT.
Caracteristici:
- funcţionalitate multiplă: inventariere la raft + căutare la raft + detectare excepţii (unităţi declarate pierdute etc) + „curăţare” rafturi (eliminare unităţi neconforme) + corectare erori de „status”
- compact, fără fir (wireless), greutate mică
- antena operează în orice direcţie
- stochează informaţie de la circa 1.000.000 de unităţi

Avantajele RFID in biblioteca
Activitatile dintr-o biblioteca:
- manevrarea, sortarea, inventarierea sau reasezarea obiectelor in rafturi s-au inmultit continuu in timp, devenind mari consumatoare de timp.
RFID ofera solutii pentru automatizarea tuturor activitatilor desfasurate intr-o biblioteca!
managementul colectiilor
identificarea obiectelor amplasate gresit
returnarea, imprumutarea si sortarea automata a obiectelor
eliminarea activitatilor repetitive efectuate de personalul bibliotecii
protejarea personalului, reducerea riscului de accidente
tag-urile sunt garantate pentru intreaga durata de viata a cartilor.
Comparativ cu sistemele clasice gen Cod de Bare, unde toate operatiunile sunt facute manual, cel mai mare beneficiu pe care il aduce RFID bibliotecii il reprezinta rapiditatea cu care informatiile pot fi citite/inscrise de la / intr-un Tag RFID, precum si posibilitatea de a opera cu mai multe obiecte in acelasi timp.
Introducerea sistemului RFID nu inseamna eliminarea directa, din prima zi, a sistemului cod de bare! Cele doua sisteme pot exista simultan, cititoarele RFID avand capacitatea de a citi coduri de bare, ceea ce permite bibliotecii o tranzitie usoara si treptata catre implementarea sistemului RFID.
Flexibilitate si modularitate:
- biblioteca poate incepe introducerea RFID simple, permitand adaugarea ulterioara de noi produse sau activitati in functie de cerinte si necesitati.

actualizare septembrie 2022


U.L.B.S. web site
* * *

Biblioteca Universității "Lucian Blaga" din Sibiu

Adresa de corespondenţă:
B-dul Victoriei, nr. 10, 550024, Sibiu
Adresa fizică:
str. Lucian Blaga nr. 2A, Sibiu
E-mail: biblioteca@ulbsibiu.ro; Telefon:
0040-269-446077 si 211056
Fax: 0040-269-441010