Nikolaus Blavustyak

Un om al cărţii, premiat cu medalia de argint de Senatul ULBS

la 1 octombrie 2009
Nikolaus Blavustyak a îmbogăţit fondul Bibliotecii Universitare din Sibiu cu peste 12.000 de unităţi bibliografice, cea mai mare donaţie de carte primită până în prezent.

Născut la Sibiu, s-a stabilit în Germania după Revoluţia din ’89, dar a rămas legat sufleteşte de ţară. În 2005, împreună cu soţia sa, Ilona Blavustyak, a hotărat să doneze o parte din biblioteca personală Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, fond de carte care a intrat în patrimoniul Bibliotecii Centrale a Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu .

Împreuna cu familia sa, Nikolaus Blavustyak s-a angajat să completeze colecţia iniţială în funcţie de posibilităţi şi de necesarul de publicaţii al bibliotecii. Şi s-a ţinut de cuvânt. În anii următori, a revenit cu donaţii importante de cărţi, reviste, discuri, partituri muzicale şi monezi. A donat chiar două costume populare, expuse în prezent la Biblioteca Universităţii, alături de exemplare deosebite din donaţia Blavustyak, referitoare la zona etnografică a Mărginimii Sibiului.

Prin cea mai recentă dintre donaţii au ajuns la Sibiu: o lucrare semnată de Hermann Oberth, împreună cu alte cărţi despre călătorii în spaţiul cosmic, o hartă a Bucovinei din perioada austro-ungară, precum şi o colecţie importantă de filme fotografice cu imagini surprinzând aspecte ale vieţii sociale din zona Săliştei.
Cea mai mare parte a donaţiei cuprinde lucrări de literatură, dar sunt prezente şi alte domenii: artă, civilizaţii, istorie, geografie, medicină, muzică.
Dintre exemplarele cele mai valoroase, editate în limba germană, amintim: o carte de cântece bisericeşti luterane din 1793, o carte de fabule şi povestiri din 1795, un alt exemplar de cântece bisericeşti din 1821, legat in piele, cu blazonul proprietarului, un exemplar din “Epistole şi evanghelii”, din 1824, editat la Sibiu de Martin von Hochmeister, editor cu privilegiu imperial, care va deveni mai târziu primar al oraşului.

O altă colecţie interesantă este constituită din reviste apărute în perioada interbelică; amintim revista ‘Cinemonde – La revue libre du cinema’, din 1937.
Toate publicaţiile trimise pană în prezent de Nikolaus Blavustyak au fost aranjate de colectivul bibliotecii într-o colecţie care îi poartă numele. Lucrările pot fi consultate la etajul II al bibliotecii, unde se regăsesc publicaţiile din domeniile: literatură, lingvistică, religie, artă, etnologie precum şi alte colecţii cu caracter special.

Pentru contribuţia adusă la dezvoltarea Bibliotecii Centrale a ULBS şi donaţia de carte consistentă pe care a făcut-o bibliotecii,  Nikolaus Blavustyak a primit medalia de argint a Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, la 1 octombrie 2009, în cadrul Festivităţii de Deschidere a Noului An Universitar.


Lucrări de artă

Literatura străină


Port popular românesc tradițional

Costume țărănești tradiționaleDonația de carte pentru două rafturi cu acces liber