Proiectul Europeana 1914-1918 la Biblioteca ULBS

In anul 2014 se implinesc 100 ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial si in intreaga Europa sunt planificate multe manifestari sub egida Comisiei Europene si "Europeana".
Proiectul Europeana 1914-1918 din Romania, desfasurat anul trecut in doua etape, la Biblioteca Academiei Romane si la Cluj, poposeste acum la Sibiu, unde la Biblioteca ULBS se organizeaza in zilele de 23-24 mai a.c., o caravana de adunare a amintirilor de tot felul din perioada 1914-1918.

"Europeana"-biblioteca, muzeul și arhiva digitală a Europei, marcheaza Centenarul izbucnirii Primului Război Mondial prin proiecte  menite  să colecteze și să publice pe internet amintiri de familie și povești personale de război, pentru a ajuta generațiile viitoare să înțeleagă mai bine impactul acestui eveniment asupra oamenilor obișnuiți de pe continentul nostru.
Proiectul intitulat Europeana 1914-1918 a adunat peste 50.000 de fotografii reprezentând obiecte, scrisori și jurnale scanate din perioada Primului Război Mondial pe site-ul www.europeana1914-1918.eu.
Proiectul s-a desfășurat cu succes în Germania, Anglia, Irlanda, Luxemburg, Slovenia, Danemarca, Italia, Cipru, Franta, începând cu 2011, reușind să atragă mii de oameni. Aceștia au contribuit cu povești și amintiri originale, nepublicate anterior, îmbogățind astfel arhiva digitală care ofera noi surse pentru cercetare, educație, expoziții și evenimente comemorative.

In Romania au avut loc deja doua campanii de colectare a amintirilor de familie: la Biblioteca Academiei Romane din Bucuresti in data de 27 si 28 septembrie si la Biblioteca Judeteana din Cluj Napoca in 4 si 5 octombrie 2013.
Data fiind valoarea de simbol cultural si istoric al orasului Sibiu, ca si faptul ca amintirile si experientele soldatilor romani si ale populatiei din Transilvania in Primul Razboi Mondial au fost pe nedrept mai putin studiate si  popularizate, este extrem de oportuna realizarea unei campanii de colectare a amintirilor de familie și poveștilor personale de război.
Biblioteca ULB Sibiu va oferi spatiul generos destinat acestei manifestari, si personal specializat care va realiza interviurile cu publicul si prelucrarea digitala a materialului.
Evenimentul va fi ilustrat pe site-ul Europeana 1914-1918 si pe blogul Europeana iar materialele adunate in timpul campaniei vor fi adapostite pe site-ul Europeana 1914-1918 intretinut de Universitatea din Oxford.

Ii asteptam cu bucurie pe toti cei interesati, cei care dispun de diferite materiale: poze, obiecte-medalii, uniforme, care au de povestit amintiri, toate legate de primul razboi mondial.
In zilele de 23-vineri-24-sambata mai 2014, intre orele 10-17:30, usile Bibliotecii ULBS sunt deschise publicului sibian si din imprejurimi.

Biblioteca ULBS / http://bcu.ulbsibiu.ro / E-Mail: bcu@ulbsibiu.ro


Invitatia de participare (sus)
Afisul de promovare a proiectului (jos)