Europeana 1914-1918 la Biblioteca ULBS - peste 200 de documente digitizate şi povestea celui mai în vârstă veteran de război

Campania Europeana 1914-1918 i-a determinat pe sibieni să facă un drum la Biblioteca Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu pentru a contribui cu documente, amintiri, poveşti la biblioteca digitală a Europei şi la re-crearea memoriei colective cu privire la evenimentele, oamenii, instituţiile din perioada primului război mondial.

Vineri şi sâmbătă, Biblioteca Academiei Române, reprezentată de d-na Cristina Roiu, cu sprijinul Bibliotecii ULBS, au organizat campania de colectare a datelor în sediul bibliotecii universitare sibiene, dupa ce evenimente similare au avut loc la Bucureşti şi Cluj.

Documentele contributorilor au fost digitizate, înregistrate apoi în baza de date Europeana 1914-1918 (http://www.europeana1914-1918.eu/en) şi înapoiate, iar fiecare obiect a fost însoţit de o poveste relatată de proprietarii obiectelor.
Astfel, Sibiul a contribuit cu peste 150 de imagini de război din publicaţii istorice, reviste şi cărţi, 36 de fotografii, 28 de cărţi poştale şi alte obiecte personale (acte de identitate, cărţi de vizită , carnete de student etc) precum şi decoraţii.

Un moment emoţionant l-a reprezentat întâlnirea cu cel mai în vârsta veteran de război din Sibiu, Mr.(r) Ioan Floca, în vârsta de 101 ani, membru al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiala Sibiu- „Gl. Traian Moşoiu“ ,care a fost vizitat la domiciliu de Coodonatorul Europeana România, d-na Cristina Roiu, împreună cu membri ai colectivului Bibliotecii ULBS şi cu col. (r.) Victor Neghină, care a făcut posibilă această întâlnire. Ioan Floca a reconstituit din amintiri scene de pe front, din al doilea război mondial, la care a fost părtaş, dar şi din primul război mondial, amintindu-şi de unchii săi, Antonie şi Iacob, răpuşi în luptă.
Evenimentul a constituit un prilej de a lua contactul cu reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din Sibiu şi de a găsi oportunităţi de colaborare pentru acest proiect şi pentru proiecte viitoare.
Mulţumim reprezentanţilor presei care au mediatizat evenimentul: TV Sibiu, Tribuna Sibiu, Turnul Sfatului, Mesagerul, Allgemeine Deutsche Zeitung, Hermanstäter Zeitung.

Biblioteca ULBS / http://bcu.ulbsibiu.ro / E-Mail: bcu@ulbsibiu.ro


întâlnirea cu cel mai în vârsta veteran de război din Sibiu, Mr.(r) Ioan Floca,
în vârsta de 101 ani, şi cu col. (r.) Victor Neghină


Voluntari romani din Ardeal in luptele est 1919mai 2014

Colectivul Bibliotecii ULBS si dna Cristina Roiu, organizatorii campaniei de la Sibiu

...