Diseminarea proiectului "Călătorind prin Sibiu"

la Conferința ABR Timișoara 2016

6-9 sept. 2016

Proiectul "Mijloace tradiţionale de comunicaţie şi transport - de la prezervarea patrimoniului la promovarea acestuia: digitizarea între necesitate şi provocare", derulat de ULBS - Biblioteca, finantat de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu a fost diseminat în cadrul Conferinței Naționale a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR) – “Biblioteca fără bariere”, desfășurată la Timișoara,  în perioada 6-9 septembrie 2016.

În cadrul secțiunii de Carte veche, conservare, restaurare,  prof. Constantin ITTU (Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu) a vorbit despre digitizarea periodicului “Neu und Alter Siebenbuergischer Provinzial-Kalender” în cadrul proiectului Mijloace tradiţionale de comunicaţie şi transport, un calendar în limba germană apărut la Sibiu între 1787 și 1891 valoros datorită referințelor, pentru anul 1824, la poşta dinTransilvania cu trasee, cu localităţi si orar si lista localităţilor prin care trece poşta pe ruta Sibiu – Timişoara – Buda – Viena.

La secțiunea Informatizare și digitizare, drd. Cristina PÂRVU a susținut prezentarea “ Călătorind prin Sibiu cu Biblioteca digitală a Universității “Lucian Blaga” – dezvoltarea unei baze de date specializate”, referindu-se la dezvoltarea unei platforme digitale dedicată istoriei mijloacelor de transport din orașul Sibiu, în cadrul proiectului Mijloace tradiţionale de comunicaţie şi transport. Realizarea unei baze de date care să cuprindă rutele de transport din orașul Sibiu și literatura de specialitate din domeniu reprezintă o resursă care poate fi valorificată de cercetători.
Conferința Națională a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR) a reunit la Timișoara peste 300 de bibliotecari și specialiști în domeniul științei informării și documentării din toată ţara, într-o întâlnire profesională dedicată tuturor tipurilor de biblioteci.
Conferința Națională ABR, ajunsă în acest an la ediția a XXVII-a, este una itinerantă. Ultimele cinci ediții au avut loc la: Iași, Cluj-Napoca, Oradea, Galați și Sibiu. În 2017, Brașovul a fost nominalizat ca viitoare locație pentru desfășurarea evenimentului.