Lansarea albumului Fred Nuss - Sibiul în alb și negru

Multumiri
Ne-am simțim onorați să găzduim un eveniment important pentru comunitatea academică sibiană, cu însemnătate pentru identitatea culturală a orașului, lansarea albumului Sibiul în alb și negru, al cunoscutului fotograf Fred Nuss.
Imaginea joacă un rol important în zona documentară, astăzi, când colecțiile bibliotecilor sunt tot mai complexe și mai ample ca și alcătuire, mergând de la text tipărit până la informație pe suport digital, fotografii, înregistrări audio-video și altele.
Transferul istoriei omenirii în mediul digital (colecții ale celor mai importante muzee, biblioteci sunt arhivate și accesibile acum on-line), produce o transformare în conștiința oamenilor și a raportării lor la moștenirea cuturală identitară.
Fotografia, ca și cartea tipărită, rămân repere palpabile, concrete, într-o lume în continuă schimbare.
Ne bucurăm că spațiul bibliotecii s-a umplut de energii bune, de oameni frumoși, iar evenimentul s-a transformat într-o discuție liberă despre locuri și oameni de altădată, participanții rememorând frânturi de amintiri legate de clădiri și străzi dispărute ale orașului, imortalizate cândva în fotografii.
Îi mulțumim domnului Fred Nuss că a ales Biblioteca ULBS ca locație pentru a reconstitui istoria vizuală a Sibiului prin fotografiile sale emblematice și îl asigurăm de prețuirea noastră pentru întreaga sa activitate în slujba pasiunii sale care a devenit un mod de viață și o profesiune.
Echipa Bibliotecii ULBS

29 februarie, ora 18 ; mai jos imaginile color:
* * *
Stirea lansarii

Luni, 29 februarie 2016, la ora 18, Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu este gazda unui eveniment important pentru comunitatea sibiană, lansarea albumului de colecție Sibiul în alb și negru/ Hermannstadt in Schwarz und weiß, cu fotografii realizate de cunoscutul fotograf sibian Fred Nuss.
Albumul este tipărit cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) și al FDGR Sibiu.
Paginile sale cuprind imagini ale reputatului fotograf sibian, fond iconografic acumulat pe parcursul a patru decenii, constituit inițial într-o colecție personală a artistului și reprezentând ipostaze ale Sibiului de ieri și de astăzi.    
Cartea de colecție apare la Editura „ASTRA Museum”, sub îngrijirea editorilor Liliana Oprescu și Raluca Ioana Andrei, traducerea în limba germană fiind asigurată de către Gabriela Călin Mihălțian. Tiparul aparține Tipografiei Honterus din Sibiu.
Imaginile în alb și negru au fost achiziționate de către Complexul Național Muzeal ASTRA, în anul 1998, de la fotoreporterul cotidianului Tribuna, muzeul propunându-și conservarea fondului iconografic Fred Nuss – imagini sibiene, precum și valorificarea lui din punct de vedere documentar și expozițional.
Răsfoind paginile albumului, cu text bilingv în limba română și germană, descoperim printre cele 101 imagini deja celebre, Sibiul real și sentimental în același timp, de cele mai multe ori ascuns ochiului grăbit al contemporanilor noștri, orașul legendă, cu arhitectura sa ce îmbină stilul occidental și cel bizantin, cu clădiri dispărute azi sau altele ce stau mărturie trecerii timpului.
Evenimentul găzduit de Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu va aduce în fața sibienilor câteva personalități care vor vorbi despre importanța acestei lucrări în peisajul cultural și publicistic sibian:
Ana Grama – cercetător la Muzeul ASTRA,
Daniel Bălțat – fotojurnalist și inițiator al Școlii de Fotografie Image Art din Sibiu,
dr. Constantin Ittu, cadru didactic la Facultatea de Litere și Arte, specializarea Științele Informării și Documentării și
lector dr. Rodica Volovici – director al Bibliotecii ULBS.

Cristina PÂRVU, Relații Publice - Biblioteca Universității "Lucian Blaga" Sibiu
Adresa: Str. Lucian Blaga Nr.2A, Sibiu, 550169, România
Tel: +40-(269) 44.60.77 / Fax: +40-(269) 44.10.10
Mobil: 0040756.512.953
E-mail: cristina.parvu@ulbsibiu.ro