Târgul Internațional de Carte GAUDEAMUS, a 23-a editie

București,  16 – 20  noiembrie 2016

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a participat la cea de-a 23-a ediție a Târgului Internațional de Carte GAUDEAMUS , la București, în perioada 16-20 noiembrie 2016, în Pavilionul Central al Complexului Expozițional Romexpo.
Pentru a optsprezecea oară consecutiv, ULBS a fost prezentă cu un stand propriu, unde o  echipa de promovare, reprezentata de membri ai colectivului  Bibliotecii ULBS, a prezentat oferta educaţională a universităţii, cu informaţii despre domeniile de studiu disponibile și principalele proiecte derulate, dar și publicațiile  academice nou apărute la Editura Universităţii.

Participarea la acest eveniment a constituit o oportunitate de a intra în contact cu colaboratori și parteneri din țară și străinătate, de a crește vizibilitatea instituției și de a îmbogăți fondul de publicații cu cele mai noi titluri lansate la târg.
Experiența participării a înseamnat o deschidere spre lumea editorială românească, punerea în contact cu producția literară și științifică de calitate, colaborarea cu universități și instituții culturale de prestigiu.
Standul ULBS a fost situat pe Bulevardul Studia, în cadrul Bursei Educația, alături de  universități din București, Timișoara, Brașov, Craiova s.a.

În cadrul standului ULBS au fost prezentate și proiectele Mijloace tradiționale de comunicație și transport – de la prezervarea patrimoniului la promovarea acestuia: digitizarea între necesitate și provocare ( inclus pe Agenda culturală Sibiu 2016, cofinanțat de Consiliul Local și Primăria Municipiului Sibiu) , respectiv Prezervarea și valorificarea patrimoniului: istoria mijloacelor de transport din județul Sibiu reflectată într-o Bibliotecă pe roți – platformă digitală dedicată și expoziție itinerantă (susținut financiar de Consiliul Județean Sibiu-Agenda Culturală 2016), evidențiate prin materiale promovare (roll-up-uri, pliante, materiale video), dar și prin oferirea de date suplimentare de către echipa prezentă la stand.
În cifre, târgul înseamnă peste 300 de expozanți și peste 700 de evenimente. Invitatul de onoare din acest a fost China, cu cel mai mare stand alocat pana acum la Gaudeamus, cu peste 2000 de volume prezente, dar și cu o istorie a civilizației și culturii scrise chineze aranjate într-o expozitie impresionantă pentru public.

Cea mai recentă carte a lui Lucian Boia - ”Un joc fără reguli - Despre imprevizibilitatea istoriei” - a fost cea mai vândută carte la editura Humanitas, cu peste 800 de exemplare. Volumul ”Ulysses 732. Romanul Romanului”, de Mircea Mihăieş, a fost cel mai vândut la Editura Polirom, iar ”Zgomotul timpului” de Julian Barnes a fost cea mai cumpărată carte la editura Nemira. Vânzări spectaculoase au înregistrat şi cartea-eveniment ”Doamna de la Miezul Nopţii”, de Cassandra Clare, de la editura Corint, dar şi ”Jamila Cuisine” de Geanina Staicu-Avram, la Curtea Veche Publishing.
ULBS a participat cu o contribuție în publicații la proiectul Cărţile se întorc acasă şi în acest an. Fondul de carte constituit prin donaţii ale vizitatorilor şi expozanţilor în cadrul proiectului cuprinde volume care vor ajunge în biblioteci mai putin dotate din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 151.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi a vizitatorilor GAUDEAMUS, în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.

Biblioteca ULBS – Echipa de promovare:
Prof. asoc. Constantin Ittu
Dr. Liane-Gudrun Ittu
Bibl. Liliana Oprescu
Cristina Pârvu - PR
Marius Druță - IT