Zilele cărții la Biblioteca Universității “Lucian Blaga”din Sibiu

Luni, 24 aprilie 2017, la ora 15.00

Organizatori:

Departamentul de Studii Romanice al Facultății de Litere și Arte,

împreună cu

Biblioteca Universității “Lucian Blaga” din Sibiu
Ziua Internațională a Cărții și a drepturilor de autor, dar și Ziua Bibliotecarului, este marcată printr-o serie de evenimente dedicate cărții și lecturii, ce vor avea loc la Biblioteca Universității “Lucian Blaga”din Sibiu.
Zilele cărții vor debuta cu prelegerile susținute de:
- conf.univ.dr.Dragoș Varga – Moștenirea romanului: De la Cervantes la Milan Kundera și
- conf.univ.dr. Radu Vancu – Moștenirea poeziei : De la Shakespeare la John Berryman.

Prelegerile vor fi urmate de lansarea nr.4/2016 al Revistei Zona Nouă, dedicat Școlii de la New York, în prezentarea lui Vlad Pojoga, redactorul șef al revistei. La ora 17.00 va avea loc inaugurarea Cercului de Critică al Facultății de Litere și Arte, coordonat de poetul și criticul Ștefan Baghiu.

Ziua de miercuri, 26 aprilie este rezervată unui alt eveniment – conferința Mecanismele cenzurii și exilul literar anticomunist, susținută de Liliana Corobca, expert în domeniul exilului românesc și cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, care îi va avea ca moderatori pe conf.univ.dr.Dragoș Varga și conf.univ.dr. Radu Vancu.
Liliana Corobca a publicat mai multe lucrări despre cenzură, dar este cunoscută și pentru activitatea ei literară, cărțile ei fiind traduse în limbile italiană și germană. Printre preocupările sale academice şi de cercetare se regăsesc: cenzura în regimurile totalitare, istoria cenzurii, instituţiile cenzurii în blocul comunist,sociologia culturii, literatura exilului.

Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor se sărbătoreşte anual, în 23 aprilie, şi este iniţiată de UNESCO, prima ediţie având loc în 1995.
Această zi marchează trecerea în eternitate a doi dintre cei mai importanți scriitori ai lumii: William Shakespeare şi Miguel de Cervantes, dar ea este strâns legată și de alte nume celebre ale literaturii universale, cum ar fi: Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Vladimir Nabokov, Maurice Druon și alții. Din anul 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată şi Ziua Bibliotecarilor din România.