Târgul Internațional de Carte GAUDEAMUS, Ediția 2017

București, 22-26 noiembrie 2017

Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu a participat la cea de-a 24-a ediție a Târgului Internațional de Carte GAUDEAMUS , la București, în perioada 22-26 noiembrie 2017, în Pavilionul Central al Complexului Expozițional Romexpo.
Pentru a nouăsprezecea oară consecutiv, ULBS a fost prezentă cu un stand propriu, unde o echipă de promovare, formată din membri ai colectivului Bibliotecii ULBS, a prezentat oferta educaţională a universităţii, cu informaţii despre domeniile de studiu disponibile și principalele proiecte derulate, dar și despre publicațiile academice nou apărute la Editura Universităţii.
De asemenea, vizitatorii au avut posibilitatea de a achiziționa titluri ale cadrelor didactice autoare de publicații la Editura ULBS.

Participarea la acest eveniment a constituit o oportunitate de a intra în contact cu colaboratori și parteneri din țară și străinătate, de a crește vizibilitatea instituției și de a îmbogăți fondul de publicații cu cele mai noi titluri lansate la târg.
Experiența participării a însemnat o deschidere spre lumea editorială românească, punerea în contact cu producția literară și științifică de calitate, colaborarea cu universități și instituții culturale de prestigiu.
Standul ULBS a fost situat pe Bulevardul Studia, în cadrul Bursei Educația, alături de universități din București, Brașov, Târgu Jiu ș.a.
Invitatul de onoare al ediţiei a fost Uniunea Europeană (UE), prin intermediul Reprezentanței Comisiei Europene, iar preşedintele de onoare al Târgului a fost îndrăgitul dramaturg, romancier și om de radio Matei Vișniec.
Standul UE a invitat vizitatorii “Acasă, în Europa”, cu provocarea de aplecare asupra ideii de echilibru între muncă şi viaţa personală. Prezenţa Europei la Gaudeamus a marcat mai multe momente aniversare: 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, 30 de ani de la lansarea programului Erasmus şi 10 ani de la aderarea României la UE. Seria de ateliere şi dezbateri a cuprins: întâlniri cu autori români premiaţi în Europa, ce înseamnă şi cum se exersează scrierea creativă, 2018 - Anul european al patrimoniului cultural, programul Erasmus şi voluntariatul, Planul de investiţii al Uniunii Europene şi importanţa unei alimentaţii sănătoase şi variate.    
Trei expoziţii au fost deschise publicului: „Cărţile memoriei” – o expoziţie dedicată păstrării cunoaşterii şi a memoriei prin cărţi din teracotă şi porţelan, “Moştenirea Tratatelor de la Roma pentru Europa de astăzi” –  evoluţia Uniunii Europene din 1957 până astăzi şi “Micul Prinţ” – o expoziţie de traduceri, în peste 30 de limbi, a unei cărţi-simbol pentru copii mai mari şi mai mici.

În cifre, târgul a insemnat peste 300 de expozanți, peste 800 de evenimente și 125.000 de vizitatori. Trofeele GAUDEAMUS, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin Votul Publicului, au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), Nemira și RAO (locul 2) şi Polirom (locul 3); Trofeul pentru „Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilit tot prin Votul Publicului, a revenit Editurii Litera, pentru volumul „Testamentul lui Abraham” de Igor Bergler.
ULBS a participat cu o contribuție în publicații la proiectul Cărţile se întorc acasă şi în acest an. Fondul de carte constituit prin donaţii ale vizitatorilor şi expozanţilor în cadrul proiectului cuprinde volume care vor ajunge în biblioteci mai putin dotate din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 151.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi a vizitatorilor GAUDEAMUS, în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.

Biblioteca ULBS – Echipa de promovare:
Camelia Volosciuc
Liliana Oprescu
Dana Comșea
Cristina Pârvu