CiNE OARE POATE ÎNȚELEGE? ©Daniela Boltres
expoziție de poezie scrisă de refugiați și migranți

Biblioteca ULBS găzduiește expoziția de poezie scrisă de refugiați și migranți CiNE OARE POATE ÎNȚELEGE?, deschisă publicului în perioada 11.10.2018-15.11.2018.

Expoziția a fost vernisată joi, 11.10.2018, în prezența organizatorilor și a publicului, fiind însoțită de un program de muzică și poezie al lui Zaher Al Ani, un emigrant care trăieşte în Timișoara.
"Scopul acţiunii artistice  cu caracter participativ CINE OARE POATE ÎNȚELEGE?© este de a crea cu ajutorul mijloacelor poeziei un spaţiu de întâlnire: pentru oameni cu origine internaţională - respectiv origine şi limbă germană, pentru refugiaţi şi imigranţi, dar şi pentru localnici. Refugiații și migranții sunt adesea percepuți la o primă vedere doar din perspectiva cunoștințelor precare de limbă și a modului diferit de viață. Prin poeziile lor contribuie la pluralismul societății în care trăiesc", spune Daniela Boltres, organizatoarea expoziției.
Punctul de pornire pentru această acţiune artistică au fost conflictele armate din Siria din 2012. De la marile mişcări de refugiere din 2015 şi până în prezent s-au implicat în acest proiect persoane din 20 de ţări, vorbitoare a peste 15 limbi diferite. În mai mult de 20 de evenimente au reușit să ia cuvîntul și să se facă auziți.

Limbile autorilor și autoarelor acoperă lumea ca o reţea de înţelegere şi neînţelegere: arabă/ Siria, Sudan şi Irak, farsi/ Iran, dari/ Afganistan, turcă, chineză, engleză/ India, Irlanda şi Anglia, letonă, portugheză/ Brazilia, română si maghiară/ România, polonă, ucraineană, rusă, săseşte/ România, akan/ Ghana, spaniolă/ Peru şi Spania, hindi/ India, paştu/ Afganistan.
Poeziile în diferitele limbi materne ale autorilor și autoarelor sunt tipărite pe copertine de TIR, un memento al drumului parcurs, dar și al destinației atinse, în același timp o imagine a pericolelor întâlnite și un omagiu pentru cei care și-au pierdut viața asfixiați pe drum.

Vizitatorii expoziției se pot integra în eveniment prin crearea unor mărturii (cuvinte preferate în limba maternă scrise pe cărți poștale care vor fi incluse în expoziție) sau prin lectura unor poezii din cadrul expoziției, pe care apoi le pot primi ca suvenir.
Expoziția este prezentată cu susținerea Landului Carinția (Austria).


octombrie 2018