Biblioteca ULBS celebrează "Ziua Universității" - 12 mai


Din 12 mai 1995, datorită legăturii sale speciale cu Sibiul, universitatea l-a primit ca patron spiritual pe Lucian Blaga, filosoful, poetul, dramaturgul, omul de cultură care a avut o influență importantă și în formarea Cercului Literar de la Sibiu.
"Dacă nu ar fi fost tragedia Dictatului de la Viena în 1940, și mutarea la Sibiu, ca refugiați, aș putea spune că Sibiul a fost orașul în care părinții mei (și eu alături de ei) s-au simțit cel mai bine, în România.
Tradiția culturii germane; bunicul meu, Isidor Blaga (cred că și fratele lui Dionisie, medic), care a urmat liceul german Brukenthal; aspectul orașului care, desigur, îi amintea Tatălui meu de Berna, peisajul, munții care se zăreau în zare...liniștea. Și Berna este un oraș silențios. Era război, dar nu îl simțeam prea tare în Sibiu.
Atmosfera din Universitate (care azi îi poartă numele) era plăcută. La Sibiu și-a putut edita cărțile și scoate revista Saeculum, foarte apreciată. Toate tipărite la Tipografia Dacia Traiană, unde îl însoțeam când făcea corecturi cu tipograful. După război, în Cluj, nu m-am simțit niciodată ca la Sibiu. Poate și pentru că au început necazurile. Tot atunci, la Sibiu, a început tipărirea, la Editura Fundațiilor Regale, a ''edițiilor definitive'' (Poeziile, Trilogiile...) care însă se opresc în 1947."
Dorli Blaga în Tatăl meu, Lucian Blaga, Cluj – Napoca: Biblioteca Apostrof, 2004

Vă invităm să-l descoperiți pe Blaga în colecțiile bibliotecii, consultând catalogul online și link-ul de acces în biblioteca digitală:

Catalogul online al Bibliotecii Universitare - Liberty5

Biblioteca Digitala a ULBS .

12 mai 2021