Prelegere "Avataruri ale ruralității în literatura română din secolul al XIX-lea"

Luni 30 mai ora 17
Locație: Biblioteca ULBS

Astăzi, la ora 17, la Sala internet - Biblioteca ULBS, studenții de la specializarea Română, din cadrul Facultății de Litere și Arte vor participa la prelegerea cu tema:

Avataruri ale ruralității în literatura română din secolul al XIX-lea. Studii de caz: Mara de Ioan Slavici și Viața la țară de Duiliu Zamfirescu.

Gazda întâlnirii: asist. univ. dr. Ștefan Baghiu.

Invitat: CS III dr. Cosmin Borza, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, director al proiectului de cercetare PN-III-P1-1.1-TE-2019-1378, contract nr. 99/2020, Modernism rural. Literatura română ca literatură est-central europeană (RuMo): http://inst-puscariu.ro/modernismrural/index.html.

Proiectul propune o revizitare critică a celor mai stabile și influente abordări atât ale modernismului, cât și ale literaturii rurale din România prin raportarea lor la dezbaterile culturale corespondente din spațiul est-central european.
Miza principală a demersului constă, așadar, într-o restructurare a viziunii și metodologiei cercetării științifice: trecerea de la perceperea culturii române moderne ca o localizare mimetică a modelelor occidentale la definirea sa ca una dintre culturile est-central europene, care au urmat o traiectorie a modernizării particulară, datorată mai ales rutelor, schimburilor, fricțiunilor social-economice și ideologic-politice regionale.
Proiectul mizează pe delimitarea ruralității atât de înscenările idealizante (sursă a exaltărilor mistic-naționaliste), cât și de răstălmăcirile minimalizatoare (prin care se exprimă complexele inferiorității și întârzierii culturale) și pledează pentru înțelegerea literaturii rurale din România ca formă privilegiată de reflectare a provocărilor ori dilemelor lumii moderne.

Vă așteptăm !