image not found
img not found img not found img not found img not found img not found img not found
-> | Catalogul online | Bibliografii online | Biblioteca digitală | Baze de date |
img not found

Orar bibliotecă:
Luni - Vineri: 8 - 20

în sesiune:
si Sambata: 8 - 16






Astra Film Festival, Doc Talk - Fețele războiului - cu scriitorul și jurnalistul Vasile Ernu

Moderator: Valer Cosma

Prelegerea "Ortodoxismul nuclear" a avut loc luni, la Biblioteca ULBS, un eveniment DocTalk, la care au participat scriitorul Vasile Ernu și antropologul Valer Simion Cosma.

Premisa discuției: se vorbește mult, în ultima perioadă, despre rolul Bisericii Ortodoxe Ruse în configurarea arhitecturii regimului Putin și, mai ales, despre rolul acesteia în problema militară și a războiului de ocupație dus în Ucraina.
Un rol important în noua doctrină îl ocupă conceptul de „Ortodoxie nucleară” sau „Ortodoxie atomică”, adică o versiune a conceptului „ideea rusă” potrivit căreia Ortodoxia (confesiunea care reprezintă Rusia) și scutul nuclear sunt cele două componente ale securității Rusiei, spune scriitorul Vasile Ernu.
Puteți urmări întreaga discuție, aici: https://youtu.be/vlrZt7ZkKOE






Estul fragmentat: autoficțiunea ca formă de reapropiere

Vasile Ernu va fi prezent la Biblioteca Universității "Lucian Blaga" din Sibiu și marți, de la ora 18.00, la discuția "Estul fragmentat: autoficțiunea ca formă de reapropiere".
Vasile Ernu este unul dintre cei mai cunoscuți autori (scriitor, eseist, comentator politic) de limbă română de astăzi. Spunem de „limbă română” tocmai pentru că el reprezintă în textele lui un spațiu transnațional ce depășește granițele României și cuprinde țări ca România, Republica Moldova, Ucraina și, în general, mai toate statele din fosta Uniune Sovietică. A debutat în 2006 cu Născut în URSS, iar în perioada 2015-2019 a construit o „trilogie a marginalilor” ce cuprinde romanele de tip docufiction intitulate Sectanții, Bandiții și Izgoniții. Ernu vorbește în cărțile sale despre o lume aparent pierdută (cea a ultimelor decenii ale Uniunii Sovietice și a începuturilor „capitalismului politic” din Est), care însă ne „bântuie” societățile mai ales prin stereotipurile pe care le avem în zonă despre vecinii imediați.

Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu vă invită la o discuție alături de autor despre autoficțiune, docuficțiune și realism ostalgic marți, 11 octombrie 2022, de la ora 18:00. În contextul tot mai aprins din Estul Europei și în mijlocul unor evenimente sociale tot mai acute, discuția se va axa mai mult pe căile de reapropiere și dialog între culturi pe cât de apropiate geografic, pe atât de îndepărtate cultural. Considerăm, alături de autor, că literatura este o formă excelentă de mediere și, în final, de cunoaștere a alterității culturale.

În prezent Vasile Ernu este jurnalist și editorialist pentru diverse site-uri de analiză politică și socială sau culturală și îl puteți urmări mai ales în Libertatea (https://www.libertatea.ro/autor/vasile-ernu)
Linkuri de social media:
https://www.instagram.com/vasileernu/
https://www.facebook.com/vasile.ernu
http://www.ernu.ro/cv/
Discuția va fi moderată de Ștefan Baghiu, asistent universitar la Facultatea de Litere și Arte din cadrul ULBS și scriitor. Câteva din textele semnate de acesta despre literatura lui Vasile Ernu pot fi accesate aici: O recenzie la Bandiții în revista Cultura ( http://blog.revistacultura.ro/.../vasile-ernu-banditii.../ )
Un articol academic despre „orientalismul” culturii române în ceea ce privește cultura Basa în general, semnat alături de Dragoș Varga în Transylvanian Review (https://www.academia.edu/.../Mirrored_Otherness_and...)

octombrie 2022