Prezervarea și valorificarea patrimoniului: istoria mijloacelor de transport din județul Sibiu reflectată într-o „Bibliotecă pe roți”
- platformă digitală dedicată și expoziție itinerantă


Organizator: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu - Biblioteca universitara

Proiect cultural 2016, aflat in derulare: http://bcu.ulbsibiu.ro/Biblioteca_pe_roti/ (in lucru)

Propunem realizarea unui proiect de prezentare, prezervare și valorificare a patrimoniului cultural referitor la mijloacele de transport utilizate în judetul  Sibiului.
Avem în vedere atât dezvoltarea unui site web dedicat – Bibliotecă digitală disponibilă pe internet cât și realizarea unei expoziții itinerante cu materialele digitale, fotografii realizate în cadrul proiectului, precum și a unui studiu-prezentare care urmărește  evoluția, istoricul și diversitatea mijloacelor de transport, începând cu preistoria rachetei din Sibiul secolului al XVI-lea la mijloacele de transport şi comunicaţie din Europa epocii moderne reflectate în publicaţii.

Aria de acoperire a proiectului cuprinde și mijloacele de transport tradiționale, cu tracțiune animală sau umană, apoi tramvaiele, troleibuzele care au circulat prin Sibiu, spre Rășinari, la mocănița, locomotivele vechi existente în depoul din Sibiu.

Proiectul priveşte digitizarea a mai multor seturi de publicaţii, cărţi şi periodice (de ex. periodicul-calendar apărut la Sibiu între 1797 şi 1891 : Neuer Siebenbürgischer Provinzialkalender – in care întâlnim informaţii privind atât poşta din Transilvania cu trasee şi localităţi, cât şi poşta din Transilvania cu localităţi şi orar; la care se adaugă, din 1803, lista localităţilor prin care trece poşta pe ruta Sibiu–Timişioara–Buda–Viena.
Prin prezervarea/ digitizarea periodicelor sau cărţilor vechi, multe in pericol de degradare, le readucem la viata, in atentia cititorilor de acum si viitor.

* * *
Actiune de diseminare si promovare a proiectului, 16 mai 2016

În cadrul Săptămânii Internaționale a ULBS, în cadrul unei vizite oficiale la Biblioteca ULBS, participantilor straini li s-a prezentat principale etape ale proiectului aflat in derulare:
Prezervarea și valorificarea patrimoniului - istoria mijloacelor de transport din județul Sibiu reflectată într-o „Bibliotecă pe roți” – platformă digitală dedicată și expoziție itinerantă.
Vizita a cuprins si expozitia de poze de la parterul bibliotecii, ce cuprinde rollup-ul generic al proiectului si imagini cu mijloace traditionale de transport.
Rollup-ul generic si Afisul proiectului