image not found
img not found img not found img not found img not found img not found img not found
-> | Catalogul online | Bibliografii online | Resurse Open-Access | Baze de date |
img not found

Orar bibliotecă:
Luni - Vineri: 8 - 20

în sesiune:
si Sambata: 8 - 16

           

Conferința "Digitalizarea analizei de conținut în științele sociale"

Marți, 28 iunie 2022, ora 11, la Biblioteca Universității Lucian Blaga din Sibiu

Conferința "Digitalizarea analizei de conținut în științele sociale" este prima dintr-o serie de evenimente inițiate de Biblioteca Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, dedicate studenților, doctoranzilor, comunității academice, prin care ne propunem să invităm periodic cercetători și universitari a căror activitate și expertiză sunt relevante la nivel internațional.

Invitatul care deschide seria acestor conferințe este Cornel Ban, unul dintre cei mai vizibili economiști români la nivel internațional, care în prezent predă Politică Economică Internațională la Copenhagen Business School, dar a colaborat și cu  City University of London și Boston University, după un stagiu de cercetare la  Brown University în Statele Unite.
Moderatoarea evenimentului va fi prof.univ.dr. Mihaela Herciu, cadru didactic la Facultatea de Științe Economice, ULBS.
Tema acestei prime conferințe este foarte actuală și de maxim interes, discuția vizând o turnură de anvergură care se desfășoară în majoritatea domeniilor de cercetare.

Analiza conținutului este o tehnică de cercetare utilizată pentru descrierea sistematică a conținutului comunicării, în vederea interpretării sale.  În ultimele două decenii, această metodă a devenit extrem de relevantă pentru întrebările-cheie adresate de cercetătorii din științele sociale și umaniste.
Această prezentare urmărește istoria analizei conținutului, varietățile sale și modurile în care a transformat unele agende de cercetare într-o nișă specifică a științelor sociale: Economia Politică Internațională (EPI). Ca atare, analiza arată că metoda a parcurs un drum lung, dintr-un registru simplu și opac (frecvența cuvintelor, scheme de codificare în trei puncte, norme de codificare non-transparente) la un registru mai sofisticat din punct de vedere tehnic (învățare automată, analiza sentimentelor, modelare autor-subiect, extragerea textului) transparentă și stratificată cu alte metode cantitative (analiza rețelei, analiza secvențelor, analiza statistică).
Această complexitate a ajutat mult EPI și ar trebui aplaudată. Cu toate acestea, o dată cu creșterea gradului de sofisticare tehnică, apare pericolul fetișismului tehnologic. Prezentarea sugerează cercetătorilor EPI să fie atenți la acest risc, să mențină metoda  flexibilă, pluralistă și în contact  cu dovezile calitative care au ancorat fundamentele EPI.

Prezentarea este relevantă pentru cercetătorii din toate științele sociale și umaniste interesați de analiza sistematică a unor volume mari de text.
Locația conferinței este Sala Senatului ULBS, în clădirea Bibliotecii ULBS, Str. Lucian Blaga 2A.

publicare iunie 2022