image not found
img not found img not found img not found img not found img not found img not found
-> | Catalogul online | Bibliografii online | Resurse Open-Access | Baze de date |
img not found

Orar bibliotecă:
Luni - Vineri: 8 - 20

în sesiune:
si Sambata: 8 - 16

_ _ _ _ _ _ _ _
De la romantism la național-comunism. Încercare asupra modernității românești
Joi, 24 noiembrie 2022, ora 18.00

Biblioteca Universității "Lucian Blaga" din Sibiu vă invită la o discuție pe marginea volumului
"De la romantism la național-comunism. Încercare asupra modernității românești", în prezența autorului, Gelu Sabău.

La discuție vor participa: scriitorul Radu Vancu, Dragoș Dragoman, conferențiar la Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul ULBS și jurnalista Smaranda Bălan, care va modera discuțiile.

Gelu Sabău este conferențiar la Universitatea „Hyperion” din București, Facultatea de Jurnalism. Doctor în Filosofie al Universității din București (2010), a efectuat stagii de cercetare la Université de Bourgogne, Dijon, Franța (2005 – 2006), École Pratique des Hautes Études, Paris (2007 – 2009) și Katholieke Universiteit Leuven, Belgia (2018). A publicat studii de specialitate în volume colective și în mai multe reviste din țară și străinătate. Colaborator cu diverse reviste de cultură: Idei în Dialog, Dilema Veche, Cultura etc.
Ultimul volum publicat este "De la romantism la național-comunism. Încercare asupra modernității românești", Editura Institutul European, Iași, 2021. Este membru fondator și președinte a Asociației pentru Promovarea Culturii și Responsabilizare Civică.

"Cartea de față este scrisă din perspectiva istoriei ideilor și a filosofiei politice, încercând să dezvolte o genealogie intelectuală a modernității romanesti, pornind de la conceptele de libertate pozitivă, respectiv libertate negativă, așa cum au fost ele dezvoltate de filosoful britanic Isaiah Berlin, în eseul său "Doua concepte de libertate" și mai apoi în cartea Political Ideas in the Romantic Age. Pornind de la cele două concepte ale lui I. Berlin cartea își propune să urmarească felul în care au fost receptate și reinterpretate principalele idei ale modernității în spațiul românesc." (Gelu Sabău)

noiembrie 2022