Mijloace tradiţionale de comunicaţie şi transport - de la prezervarea patrimoniului la promovarea acestuia: digitizarea între necesitate şi provocare

Organizator: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu - Biblioteca universitara
Proiect cultural 2016, aflat in derulare: http://bcu.ulbsibiu.ro/Calatorind_prin_Sibiu/ (in lucru)

Despre proiect, ce este:
- un proiect de prezentare, prezervare și valorificare a patrimoniului cultural referitor la mijloacele de transport utilizate în Sibiu.
Se au în vedere:
- dezvoltarea unui site web dedicat – Bibliotecă digitală disponibilă pe internet;
- realizarea unor expoziții itinerante cu materialele digitale, fotografii realizate în cadrul proiectului,
- un studiu-prezentare care urmărește  evoluția, istoricul și diversitatea mijloacelor de transport.

Prima faza: aprilie - mai - iunie:
Intre 13-15 aprilie Biblioteca ULBS a organizat cea de-a 7-a Conferinta Internationala despre Stiinta Informarii si Cultura Infomatiei, in cadrul careia una dintre prezentarile facute a fost despre proiectul cultural al Mijloacelor de transport traditionale, ceea ce a reprezentat si lansarea oficiala a proiectului.

In 12 mai sarbatorim Ziua Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, prilej cu care Biblioteca ULBS are in vedere prezentarea obiectivelor principale ale proiectului: documentarea, prezervarea și valorificarea patrimoniului cultural al mijloacelor de transport, utilizate în Sibiu.
Aria de acoperire a proiectului cuprinde atat mijloacele de transport tradiționale, cu tracțiune animală sau umană, cat si informatii despre tramvaiele si troleibuzele care au circulat prin Sibiu, spre Rășinari, despre locomotivele vechi existente in depoul Sibiu.
Acest studiu urmărește evoluția, istoricul și diversitatea mijloacelor de transport, reflectate în publicaţii vechi, uitate pe rafturile bibliotecilor, de la începuturile rachetei lui Conrad Haas din secolul al XVI-lea, la carutele si calestile trase de cai pe strazile pietruite din oras, pana la mijloacele de transport şi comunicaţie din Europa epocii moderne. Prezervarea si valorificarea lor implica digitizarea cărţilor şi periodicelor sau fotografierea mijloacelor de transport inca existente in muzee, prelucrarea bibliografica si constituirea colectiilor digitale disponibile pe Internet publicului larg.

Evenimentul din mai consta in prezentarea obiectivelor proiectului aflat in prima faza, in cadrul manifestarilor prilejuite de ziua ULBS din 12 mai.


Prezentarea proiectului in cadrul conferintei din 14 aprilie 2016


Afisul proiectului