image not found
img not found img not found img not found img not found img not found img not found img not found img not found img not found img not found img not found
Acasa | U.L.B.Sibiu | Catalogul online | Bibliografii online | Biblioteca digitala | Baze de date |
img not found
img not found

Orar bibliotecă:
Luni - Vineri: 8 - 20

în sesiune:
si Sambata: 8 - 16

Târgul Internațional de Carte GAUDEAMUS

București,  18-22 noiembrie 2015, a 22-a ediție

Cea de-a 22-a ediție a Târgului Internațional de Carte GAUDEAMUS s-a desfășurat la București, în perioada 18-22 noiembrie 2015, în Pavilionul Central al Complexului Expozițional Romexpo.
În cifre, târgul a  însemnat peste 300 de expozanți, peste 700 de evenimente, un record de vizitatori - 125.000 și vânzări în valoare de 3.200.000 de euro, potrivit datelor oficiale comunicate de organizatorii târgului, Radio România, prin Centrul Cultural Media.
Festivitatea de deschidere a Târgului s-a desfășurat într-o notă de solidaritate cu victimele atentatelor recente de la Paris și cu cele ale tragediei din clubul Colectiv, din București. Toți cei prezenți s-au oprit pentru un moment și au rememorat cele două evenimente nefaste printr-un minut de reculegere.
Au luat cuvântul în deschidere:  Vlad Alexandrescu, noul ministru al Culturii, Ovidiu Miculescu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), Oltea Şerban-Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România, Joanne Lemay, preşedintele GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România şi ambasadorul Canadei la Bucureşti, şi Victor Ieronim Stoichiţă, cercetător şi profesor de istoria artei, stabilit în prezent în Elveţia, preşedintele de onoare al ediţiei din acest an a evenimentului.
Joanne Lemay, Preşedinte GADIF, Ambasador al Canadei, a apreciat târgul “o platformă deosebită pentru a ilustra ataşamentul nostru faţă de valorile comune împărtăşite în spaţiul francofon”

În prezent, Organizaţia Internaţională a Francofoniei cuprinde 80 de state şi guverne (57 de state membre, printre care şi România, şi 23 de ţări cu statut de observator) cu o populaţie de aproximativ 900 de milioane de persoane şi 274 de milioane de vorbitori de limba franceză distribuiţi pe cinci continente.
Participarea la acest eveniment a constituit o oportunitate pentru ULBS de a-și prezenta oferta educațională și publicațiile academice, de a intra în contact cu colaboratori și parteneri din țară și străinătate, de a crește vizibilitatea instituției și de a-și  îmbogăți fondul de publicații cu cele mai noi tiluri prezentate.

De asemenea, echipa prezentă la târg a participat la câteva lansări de carte. “Necropola”, de  Boris Pahor, prefațată de conf.univ.dr. Rodica Grigore, cadru didactic la Facultatea de Litere și Arte a ULBS a fost lansată în prezența autorului și a E.S. Dl. Mihael Zupančič , Ambasador  al Republicii Slovenia  în România.
Boris Pahor este considerat cel mai important romancier contemporan de expresie slovenă. S-a născut în 1913, la Trieste, fiind cel mai tradus scriitor sloven, recunoaşterea publică internaţională fiind atestată şi de distincţiile importante care i-au fost conferite: Legiunea de Onoare (mai întâi rangul de cavaler – 2007, apoi cel de comandor – 2011) acordată de Statul francez, Crucea de Onoare pentru Ştiinţă şi Cultură conferită de Austria (2009) şi cel mai recent, în 2012, Premiul Tischler, acordat de Asociaţia Culturală a minorităţii slovene din regiunea Carintia (Austria).

Romanul Necropola a apărut la Trieste în 1966 și a fost tradus în 19 limbi, inclusiv în catalonă și esperanto. Autorul descrie experiența lagărelor naziste, amintiri și trăiri la vizitarea locurilor crimei. Romanul a rămas aproape necunoscut timp de patruzeci de ani atât în Italia, cât şi în Iugoslavia. După proclamarea independenţei Sloveniei (în 1991), atitudinea oficială faţă de Boris Pahor s-a schimbat, operele sale, redactate toate în slovenă, au început să fie tipărite, iar în semn de recunoaştere a valorii creaţiei sale i-a fost decernat Premiul Prešeren, cea mai prestigioasă distincţie literară din această ţară.
O altă lansare de carte importantă, care a reunit specialiști din domeniul științei informării și documentării, s-a desfășurat joi, 19 noiembrie, la Sala Cupola. Volumul „EDUCAŢIE ŞI CULTURĂ ÎN ERA DIGITALĂ”, Editura Niculescu, sub coordonarea  prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, director general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică, a fost prezentat de domnul prof. univ. dr. Ion Stoica, domnul Dragoş Neagu – director general al Bibliotecii Judeţene Panait Istrati, Brăila ,  prof. Cristian Niculescu și doamna conf. univ. dr.  Mireille Rădoi – director general Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”. Iniţiativa Educaţie şi Cultură în era Digitală – DigiEduCult reprezintă o platformă de dialog deschisă oricărui specialist interesat în promovarea educaţiei şi culturii digitale, modernizării proceselor de învăţământ şi a activităţilor instituţiilor de cultură (biblioteci, muzee, teatre etc.), precum şi pregătiri profesionale continue.
Editura Humanitas a reunit, în spațiul central de lansări, nenumărați spectatori, la evenimente de excepție.  Asezați pe trepte, “ca într-un cor antic” (Marina Constantinescu), vizitatorii s-au bucurat de autori și de aparițiile lor editoriale recente:  Mircea Cărtărescu  - Solenoid,   Lucian Boia - Mihai Eminescu, românul absolut, Victor Ieronim Stoichiță - Despărţirea de Bucureşti,  Tatiana Niculescu Bran – Regina Maria. Ultima dorință, Radu Paraschivescu - România în 7 gesturi.
Potrivit organizatorilor, trofeele GAUDEAMUS, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin Votul Publicului,au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), RAO (locul 2) şi Nemira (locul 3);
• Trofeul pentru „Cea mai râvnită carte a târgului”,stabilit tot prin Votul publicului, a revenit Editurii RAO,pentru volumul „Biblia pierdută” de Igor Bergler;
• Trofeele Presei pe secţiunile publicaţii, radio, TV, online şi agenţii de presă au fost câştigate de: cotidianul Adevărul, postul Pro TV, postul Gold FM şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres.
•  Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat Editurii Cartier, pentru abnegaţia cu care, alături de alte edituri basarabene, ţine sus steagul pieţelor de carte din România şi Republica Moldova
• Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în semn de apreciere pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus;
•  Premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian”, decernat pentru doi traducători, din limba română într-o limbă străină şi dintr-o limbă străină în limba română a fost acordat la această ediţie domnului George Volceanov, pentru traducerea din limba engleză a romanelor „Ochii doamnei mele” şi „Moartea la Deptford” de Anthony Burgess, publicate de Editura Humanitas Fiction şi doamnei Ruxandra Cesereanu pentru proiectul „Moods & Women&Man& Once Again Moods. An Anthology of Contemporary Romanian Erotic Poetry”- editura Tracus Arte.
În cadrul Târgului a fost organizată și finala celei de a XIII-a ediţii a Concursului Naţional de Lectură Mircea Nedelciu.  Premiile, constând în sume de bani destinate achiziţionării de cărţi din târg, au fost oferite de Radio România.
Proiectul Cărţile se întorc acasă s-a bucurat de un real succes şi în acest an. Fondul de carte constituit prin donaţii ale vizitatorilor şi expozanţilor în cadrul proiectului a cuprins peste 5.000 de volume care vor ajunge în biblioteci publice din oraşul Rupea (judeţul Braşov) şi din localitatea Scoreiu (judeţul Sibiu). De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 140.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi a vizitatorilor GAUDEAMUS în peste 340 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.
Un alt proiect inițiat la GAUDEAMUS este Invitaţi de nota 10: Olimpicii României –un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La GAUDEAMUS 2015, 6 elevi medaliaţi la concursuri internaţionale la diverse discipline, beneficiari ai bursei „Meritul olimpic internaţional” au fost invitaţi speciali ai Târgului şi premiaţi de către Radio România.
Efortul pe care Universitatea “ Lucian Blaga” îl face pentru participarea la Târgul Internațional GAUDEAMUS  - Carte de învățătură încă din 1999, timp de 17 ediții, neîntrerupt este de apreciat. Experiența participării înseamnă o deschidere spre lumea editorială românească, punerea în contact cu producția literară și științifică de calitate, schimbul de experiență cu universități și instituții culturale de prestigiu.

Rodica Volovici
Simona Mihuleț
Liliana Oprescu
Cristina Pârvu


 
Proiecte Europeana
* * *

Biblioteca Universității "Lucian Blaga" din Sibiu

Adresa de corespondenţă:
B-dul Victoriei, nr. 10, 550024, Sibiu
Adresa fizică:
str. Lucian Blaga nr. 2A, Sibiu
E-mail: bcu@ulbsibiu.ro; Telefon:
0040-269-446077 si 211056
Fax: 0040-269-441010
Director:
Lect.Dr. Rodica VOLOVICI rodica.volovici@ulbsibiu.ro
Informaţii şi sugestii la adresa de E-mail: bcu@ulbsibiu.ro