Biblioteca ULBS împreună cu Serviciul Suport de Cercetare, Dezvoltare, Inovare al ULBS intermediază posibilitatea publicării în regim Open Access (OA), în mod gratuit, în reviste incluse în bazele de date la care ULBS are abonament în cadrul proiectului “Acces la literatura științifică și publicarea în regim de acces deschis” ANELIS PLUS 2023 – 2025. Principala strategie pentru implementarea elementelor de Open Access este convertirea modelului clasic de acord de licență pe abonament într-un model de Acord Transformativ.
Consorțiul Anelis Plus, din care ULBS face parte, a încheiat o serie de Acorduri Transformative pentru mai mulți furnizori de resurse electronice, negociind o eliminare a taxelor de publicare în regim Open Access pentru membrii consorțiului său. Acordul transformativ include transferul unei părți a taxei de citire către taxa de publicare. Taxa de Procesare a Articolului (APC) este suma pe care un autor de articol trebuie să o plătească pentru ca rezultatele muncii sale să fie publicate în regim Open Access. Mai multe detalii despre aceste acorduri transformative și numărul de APC-uri disponibile pentru fiecare furnizor în parte găsiți aici.
Mai jos găsiți, în funcție de fiecare furnizor, lista revistelor la care autorii afiliați ULBS pot publica gratuit în regim Open Access, în baza acordurilor transformative. Lista se actualizează periodic, obiectivul Anelis Plus fiind de a include în aceste acorduri transformative cât mai multe publicații.

Elsevier
IEEE
Wiley
Cambridge – Open Access
Cambridge – Hybrid Open Access
Springer

În linii mari, pașii pentru publicarea unui articol sunt următorii: pregătirea manuscrisului, alegerea revistei, încărcarea lucrării de către autor pe pagina revistei, desfășurarea procesului de peer review.
Pentru fiecare revistă în parte aveți mai jos instrucțiunile de publicare, în funcție de furnizor:

1. Springer
2. Wiley
3. IEEE
4. RSC
5.CAMBRIDGE

Pentru a beneficia de publicarea în regim OA prin intermediul AnelisPlus, autorul de corespondență trebuie să fie afiliat la ULBS, iar scutirea de taxă se produce după principiul “primul venit, primul servit”, având în vedere că numărul de taxe de procesare (Article Processing Charge – APC) pentru publicarea în regim OA este limitat pentru unele edituri. În momentul epuizării acestora, Consorțiul AnelisPlus nu mai poate finanța contravaloarea publicării.
Pentru mai multe lămuriri, vă rugăm să contactați Serviciul Suport de Cercetare, Dezvoltare, Inovare al ULBS, dep.cercetare@ulbsibiu.ro.