Categories
Noutați

Biblioteca – de la tradiţional la inteligenţa artificială,

Conferința Națională Anuală a Asociației Bibliotecarilor din România,

Sibiu, 3-5 septembrie 2024

Conferința Națională Anuală a Asociației Bibliotecarilor din România (ABR) a reunit la Sibiu, în perioada 3-5 septembrie 2024, peste 300 de bibliotecari și specialiști în științele informării și documentării din toată țara, dar și invitați străini.

Din acest total, 123 au fost participanți cu prezență fizică, respectiv 131 s-au conectat online, la activitățile din 4-5 septembrie, în timp ce 82 de participanți cu prezență fizică și 62 participanți conectați online, au luat parte la conferința organizată de Softlink Central Europe, sponsorul principal, în 3 septembrie, la parterul Bibliotecii ULBS.

Lucrările celei de-a 34-a conferințe ABR, desfășurate în format hibrid, au fost reunite sub tema „Biblioteca – de la tradiţional la inteligenţa artificială”, o temă actuală în contextul transformărilor digitale din prezent, această manifestare ştiinţifică propunându-și să ofere participanţilor un cadru de întâlnire pentru a dezbate probleme comune și a identifica soluţii, evidenţiind, în egală măsură, realizările profesiei şi evoluţia domeniului. 

Prima zi a fost dedicată prezentării unor soluții și echipamente de bibliotecă, cu demonstrații practice în holul bibliotecii, realizate de reprezentanții și partenerii Softlink, în cadrul Softlink Open Day. Participanții au putut afla detalii despre: Liberty Digital – noile facilități AI&RFID; materiale, accesorii și echipamente pentru biblioteci, muzee și arhive; soluții Zeutschel pentru creșterea calității imaginilor pentru materialele de patrimoniu cultural; automatizarea fotografiilor de exponate muzeale cu sistemul Orbitvu; evoluția bibliotecilor în hub-uri dinamice de conexiune fizică și digitală; abordări inovative în designului spațiilor de bibliotecă.

Au prezentat Csaba Girás, Director General – Softlink Central Europe, Cristina Marcu, manager de produs – Softlink Central Europe, Alexander Sander, Regional Sales Manager – Zeutschel, Mihai Nasta, Consultant Tehnic – Softlink Central Europe, Marco Gerritsen, specialist internațional în automatizare, RFID și digitalizare – NexBib, Jan David Hanrath, arhitect, consultant internațional în proiectarea bibliotecilor.

Deschiderea oficială s-a desfășurat în 4 septembrie 2024, începând cu ora 9.00, în Aula Magna a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Vorbitorii au subliniat importanța bibliotecilor și a bibliotecarilor în sprijinirea procesului de cercetare, în asimilarea și integrarea noilor tehnologii AI, în facilitarea accesului și înțelegerii  lor în rândul utilizatorilor din comunitate, în calitate de promotori ai schimbării.

Au luat cuvântul Dr. Carmen-Leocadia Pesantez Pozo, președinte ABR, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” București, Prof. univ. dr. Dragoș-Valentin Varga, decan Facultatea de Litere și Arte, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Dr. Valer Simion Cosma, director Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Lector univ. dr. Răzvan Pop, director Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Prof. ing. Nicolae Șt. Noica (prin intervenție online), membru de onoare Academia Română, director general Biblioteca Academiei Române, Dr. Nicoleta Rahme, director adjunct Biblioteca Națională a României, Prof. emerit dr. Mircea Regneală, președinte de onoare ABR.

Loida Garcia-Febo, membră în Consiliul de conducere IFLA (Federația Internațională a Asociațiilor de Bibliotecari), a subliniat în prezentarea sa importanța redefinirii rolului bibliotecilor în era digitală, iar conf. univ. dr. Mireille Rădoi, director general Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” București a evidențiat efectele avansului tehnologic, care oferă acces la o cunoaștere nelimitată, dar, în acelaşi timp, deschide și calea pentru dezinformare şi manipulare, internetul şi reţelele sociale transformând nu doar modul în care comunicăm, ci şi felul în care percepem realitatea.

Claudia Victoria Nicolae, director general Agenția Națională de Presă AGERPRES, s-a referit la provocările cu care ne confruntăm împreună, deopotrivă bibliotecari și jurnaliști, în asimilarea noilor tehnologii, iar rolul nostru este alimentăm sistemele tehnice cu ceea ce avem, ca să fim siguri că în viitor va fi realitatea.

Au mai susținut prezentări: Jacques Hellemans, Université Libre de Bruxelles, Département des Bibliothèques et de l’Information scientifique (despre difuzarea cărţii belgiene în România din 1830 până în 1989 și legătura cu ChatGPT ), Jakub Koperwas, Sages, Universitatea de Tehnologie Varșovia (despre un depozit accesibil alimentat de AI – infrastructură științifică deschisă în Polonia), Lect. univ. dr. Marian Pădure, Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca (despre remodelarea digitală a serviciilor bibliotecii pentru utilizatorii cu dizabilități).

Ecaterina Radu, vicepreședinte ABR/Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” București,  a prezentat noul site al ABR, cu noile facilități și forma grafică îmbunătățită, care va fi activ începând cu 1 octombrie 2024.

De asemenea, au mai vorbit: Dr. Dragoş Adrian Neagu, președinte Comisia Națională a Bibliotecilor/Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și reprezentanții sponsorilor: Dragan Nikolic, Regional Sales Manager – Southeast Europe and Hungary, EBSCO Information Services, Dr. Liviu-Iulian Dediu, director IME România, reprezentanții și partenerii Softlink Central Europe. Formatul conferinței a fost anul acesta unul nou, acordând sponsorilor mai mult timp pentru a-și prezenta soluțiile tehnice.

La parterul Bibliotecii ULBS – Sala Internet – s-a desfășurat workshopul Libraries in the age of A.I. and the innovation rooted in Academia /Bibliotecile în era inteligenței artificiale și inovația înrădăcinată în Academia, coordonat de Laura Salmi, Product Sales Manager, Ex Libris/Clarivate și Éva Czeglédi, Senior Account Manager, Clarivate.

Tot la parter, în pauzele dintre prezentări, participanții au fost invitați la un atelier de caligrafie și în atelierul foto “Emil Moșoiu”.

Lucrările conferinței au fost grupate în cadrul unor diviziuni și secțiuni specializate: achiziții și dezvoltarea colecțiilor, catalogare, clasificare, indexare, cultura informației, statistică și evaluare, educație și formare profesională, periodice ș.a.

Temele abordate au fost variate, discutându-se despre: managementul colecțiilor digitale, comunicarea documentelor digitale, abilități și tehnici de căutare a informației, condiția bibliotecarului în mentalul colectiv, catalogarea diverselor tipuri de resurse în exemple, publicațiile periodice exclusiv online.

Secțiunea Educație și formare profesională a abordat tematica învățământului de specialitate în domeniul științelor informării și documentării, o tradiție inițiată la Conferința Națională ABR din Sibiu, desfășurată în 2018, motivată prin necesitatea armonizării programelor de studiu în domeniul Științe ale Informării și Documentării (SID) la nivel național.

Anul acesta, în cadrul secțiunii condusă de Dr.Adriana Szekely, a fost prezentă și Loida Garcia – Febo, Membru al Consiliului de Conducere IFLA și Președinte al Secțiunii pentru Managementul Asociațiilor de Biblioteci (MLAS), care a împărtășit din experiența sa de la “San Jose State University School of Information”.

Din cadrul ULBS – Specializarea SID și Biblioteca ULBS, au fost susținute două prezentări, care s-au referit la situația actuală a programelor de studii de specialitate din învățământul superior românesc și la contextele de învățare din Biblioteca Universitară.

Joi, 5 septembrie, în cadrul Adunării Generale a ABR, s-au decernat premiile tradiționale ale ABR, iar premiul “Dan Simonescu”, acordat în mod obișnuit unui student de la specializarea Științe ale Informării și Documentării, pe baza unui concurs de dosare, a revenit  studentului Marius Leonard Marcu, care urmează cursurile acestei specializări la ULBS, pentru lucrarea sa care tratează tema abordării Inteligenței Artificiale în munca și activitatea de bibliotecă. ABR a mai acordat și Premiul pentru cea mai activă Filială ABR, Filialei Sibiu.

Toate informațiile despre conferința de la Sibiu au fost promovate pe un site dedicat, disponibil la adresa: https://2024.abr.org.ro/, unde participanții au putut să se înregistreze la conferință prin intermediul unei aplicații. Statistica vizualizărilor site-ului în perioada 12 august – 08 septembrie 2024 se poate vizualiza mai jos:

 

Informațiile despre conferință au fost diseminate și pe paginile web ale ULBS și Bibliotecii ULBS, dar și pe canalele de social media ale Bibliotecii ULBS și ABR, unde s-au înregistrat creșteri ale numărului de vizualizări, conform graficelor atașate:

În cadrul programului cultural al conferinței, participanți au putut vizita Muzeul în aer liber ASTRA, Biblioteca Județeană ASTRA, Mănăstirea Cisterciană din Cârța și centrul istoric al Sibiului. De asemenea, au vizitat spațiile Bibliotecii ULBS și s-au arătat interesați de serviciile și resursele bibliotecii, adresând întrebări colegilor noștri care i-au însoțit în tururi ghidate. Anul următor, ediția cu numărul 35 a conferinței va fi găzduită de Oradea.

Link-uri media:

Biblioteca Universității „Lucian Blaga” va găzdui cea de a 34-a ediție a Conferinței Naționale a Asociației Bibliotecarilor din România – Ziarul Mesagerul de Sibiu

Biblioteca Universitară, între tradiție și inteligența artificială | Eveniment | Tribuna

Inteligenţa artificială și soluții de integrare a bibliotecarilor (cotidianul.ro)

Conferinţa Naţională a ABR: Bibliotecarii şi jurnaliştii nu trebuie să se teamă de inteligenţa artificială | AGERPRES • Actualizează lumea.