image not found
img not found img not found img not found img not found img not found img not found
Catalogul online Baze de date | Bibliografii online | Resurse Open-Access | Întreabă bibliotecarul |
img not found

Orar bibliotecă:
Luni-Vineri: 8-22
Sâmbătă-Duminică:
10-18
Lansare de carte "Molitve, Cetanii și Afurisenii. Preotul în lumea țărănească a românilor ardeleni (sec XVIII-XIX)" de Valer Simion Cosma

Joi, 20 iunie 2024, ora 18:00 Biblioteca ULBS găzduiește în spațiul de la parter lansarea cărții istoricului Valer Simion Cosma, „Molitve, Cetanii și Afurisenii. Preotul în lumea țărănească a românilor ardeleni (sec XVIII-XIX)” (Sibiu: Editura ULBS & Editura Mega).Evenimentul este organizat de Editura ULBS în parteneriat cu Biblioteca ULBS și Editura Mega.
Discuția va fi moderată de Daniela Stanciu-Păscărița (lector univ. dr. în cadrul Departamentului de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă, ULBS), iar invitați, alături de autor, vor fi Edit Szegedi (conf. univ. dr. în cadrul Facultății de Studii Europene, UBB, Cluj) și Sorin Radu (prof. univ. dr. habil. în cadrul Departamentului de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă, ULBS).

Despre carte: „Cartea lui Valer Simion Cosma prezintă relaţiile complexe, ireductibile la concepte maniheiste, dintre cler şi ţărani: „preotul ca intermediar al sacrului” şi implicarea lui în religiozitatea populară, aşteptările ţăranilor faţă de cler, participarea ţăranilor la ceremoniile paraliturgice, relaţiile dintre religie şi magie, precum şi manifestarea concretă a acestor realităţi greu de delimitat cu precizie. Religiozitatea ţărănească, trăită cu sau fără participarea clerului, în concordanţă sau în contradicţie cu doctrina şi prescripţiile ecleziastice, este prezentată ca o realitate bogată, având propria logică după care funcţiona. Acelaşi lucru se poate spune însă şi despre celelalte comunităţi confesionale din Transilvania: chiar dacă ţăranii luterani, reformaţi, catolici sau unitarieni par a respecta ordonanţele ecleziastice şi doctrina diferitelor Biserici, din diferitele surse reiese diferenţa şi distanţa dintre teologia academică şi folclorul teologic. Mai mult, aşa cum reiese şi din cartea de faţă, în cazul în care propria confesiune nu dispunea de mijloacele necesare rezolvării unei stări de criză, membrii acesteia apelau la clerul de rit bizantin.” (Edit Szegedi)

„În ultimii ani, tot mai mulți cercetători au constatat paradoxul că într-un stat național definit drept rural, deși discursurile despre țărani și lumea rurală sunt arhiprezente, în istoriografia românească nu există o direcție de cercetare semnificativă și instituționalizată de istorie rurală.
Cartea lui Valer Simion Cosma rediscută locul și rolul preoților în lumea țărănească a românilor ardeleni în contextul modernizării și ne atrage atenția asupra relevanței raportului dintre religiozitatea țărănească și religia oficială pentru înțelegerea lumii rurale moderne. Lucrarea trece dincolo de discursul normativ bisericesc și abordează viața religioasă a țăranilor, examinând activitatea preoților într-un univers social și cultural populat de tămăduitori și vrăjitoare până târziu în secolul al XX-lea, evidențiind o fațetă esențială a modernității rurale.” (Sorin Radu)

Anunț: iunie 2024