Raport - Noaptea Cercetătorilor la Biblioteca ULBS
Asa cum a fost vineri 30 septembrie 2022, intre orele 16 - 22
Echipa Bibliotecii ULBS a pregătit la ediția din acest an a Nopții Cercetătorilor 12 activități care să îmbogățească prin diversitate și ofertă activitățile organizate la nivelul întregii universități și al altor instituții de cultură și educație din Sibiu.
Vizitatorii, în număr record față de anii anteriori, aproximativ 700, au fost în mare parte elevi de nivel gimnazial si liceal, din Sibiu (Școala Gimnazială "I.L.Caragiale", Colegiul Național "Samuel von Brukenthal", Colegiul Național "Gheorghe Lazăr", Colegiul Național "Octavian Goga" ș.a.), dar și din alte localități (de ex. Școala Gimnazială Roșia). Au fost prezenți și studenți, cadre didactice, reprezentanți ai comunității sibiene.
Parterul bibliotecii a fost animat de vernisajul expoziției de ornitologie despre Silvia Stein von Spiess și de multe ateliere interactive.
Expoziției Ornitoloaga sibiană Silvia Stein von Spiess și vânătorii ca păsărarii amatori timpurii în prima parte a secolului al XX-lea a este organizată în cadrul proiectului Envirocitizen de Ágota Ábran, antropolog social, care la momentul actual urmează un program de cercetare postdoctorală la Fundația Noua Europă într-un proiect European Horizon 2020 (www.envirocitizen.eu).
Prin panouri și un catalog cu articole selectate care detaliază discuțiile despre păsări din revista vânătorească "Carpații", expoziția dorește să prezinte rolul vânătorilor în colectarea datelor despre păsări în discuțiile timpurii despre protecția păsărilor și a mediului.
Silvia Stein von Spiess s-a născut în anul 1901, în Sibiu, fiind fiica ofițerului austro-ungar de origine bavareză, August von Spiess. Acesta a fost numit de către Regele Ferdinand, la 1 iulie 1921, în funcţia de Director al Vânătorilor Regale, funcţie pe care a îndeplinit-o până în anul 1939, iar Muzeul Cinegetic "August von Spiess", azi parte a Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, este găzduit în fosta reședință a familiei colonelului.
"În proiectul Envirocitizen (www.envirocitizen.eu), din care face parte și această expoziție, am urmărit să învățăm despre lumea păsărarilor amatori de astăzi pentru a vedea dacă această practică aduce mai aproape oamenii de natură. O lume profund interesantă, plină de oameni care cu entuziasm și interes învață cât mai mult posibil despre păsări, în multe cazuri colaborând cu păsărari profesioniști, ornitologi, în colectarea datelor. Dacă astăzi păsărarii amatori au binocluri, lunete și determinatoare de păsări, păsărarii amatori ai primei părți a secolului XX erau vânători, care în modul lor erau atenți la natura și viețuitoarele din jurul lor. Acest lucru este recunoscut atât de Silvia Stein von Spiess cât și de alți ornitologi și păsărari pasionați din România" (Ágota Ábran).
La vernisajul expoziției de la Biblioteca ULBS au fost prezenți membrii Societății Ornitologice Române și păsărari amatori din zonă, care au purtat discuții despre ce înseamnă să fii păsărar astăzi și cum participă ei în colectarea datelor științifice. Din interviurile făcute cu păsărari prin proiectul Envirocitizen a reieșit că de multe ori atenția asupra păsărilor deschide un univers întreg pentru oameni despre modul în care conviețuim cu păsări nu doar în „natură” dar chiar și în orașe.
Materialele expoziției au fost încărcate și în Biblioteca Digitală a ULBS și pot fi vizualizate utilizând link-ul:
Silvia Stein von Spiess (1901-1993)
Reflectarea evenimentului în presă: capitalcultural.ro) ; Ziarul Mesagerul de Sibiu ; ADZ-Online - Startseite (în varianta print) ; Sibiu Independent ; Curierul De Râmnic (curierulderamnic.ro) ; Star Sibian - Stiri din Sibiu ; amosnews.ro ; sibiulinimagini.ro ; evenimentsibiu.ro.
Tot la parterul bibliotecii, curioșii au putut afla povestea artei miniaturilor, de la Ileana Sădean ( Ili.S Miniatures) și i-au putut admira creațiile, grupate într-o expoziție.
"Secretul artei în miniatură este senzația intensă de prietenie întâlnită atunci când ții o operă de artă în palmele tale. Când o lucrare e atât de mică, ești invitat să o aduci puțin mai aproape de ochii tăi. Îți apleci puțin capul și aduci mâna ta mai aproape de față. În acest moment delicat, permiți unei opere de artă să pătrundă în spațiul tău personal".
https://sibiu100.ro/.../ileana-sadean-toata-fiinta-mea.../
Ileana Sădean a finalizat un master în antropologie și dezvoltare comunitară și un doctorat, tot în antropologie. De asemenea, este membră a Organizaţiei IGMA (The International Guild of Miniature Artisans).
http://www.ilisminiatures.com/
Împreună cu reprezentanții și voluntarii ULBS D-School, vizitatorii de la Noaptea Cercetătorilor au fost invitați să vină cu cele mai inovative idei de reconfigurare a spațiului de intrare în bibliotecă, în activitatea Regândim împreună zona de intrare în Biblioteca ULBS, împreună cu Biroul de Relații cu Publicul al bibliotecii. Ei au avut la dispoziție două table magnetice unde au lipit cele mai năstrușnice idei de folosit pentru intrarea în bibliotecă, într-un exercițiu de imaginație.
Ateliere la parterul bibliotecii:
- MENTAL CHALLENGE - O colecție exclusivă de cuburi rubice, IQ wire puzzles, IQ metal games, IQ wood games și alte jocuri ce stimulează logica și creativitatea, însoțite de demonstrații ale elevilor Școlii Gimnaziale "Ion Luca Caragiale" din Sibiu, urmate de o tombolă cu premii, pentru cei mai activi participanți;
- RECICLARE CREATIVĂ - Un proces prin care diferite materiale din hârtie (pagini de carte uzate moral sau fizic, reclame tipărite pe suport de hârtie) au fost transformate prin creativitate în ceva nou, interesant și folositor, alături de elevii clasei a VIII-a B ai Școlii Gimnaziale "Ion Luca Caragiale" din Sibiu.
Obiectele create în cadrul atelierului de reciclare creativă au fost donate Forumului German pentru strângere de fonduri, necesare copiilor din Centrul de îngrijire paliativă Dr.Carl Wolff și au putut fi achiziționate ziua următoare, la bazarul organizat la sediul Forumului, începând cu ora 10. Copiii s-au gândit și la mesaje de încurajare pentru cei bolnavi.
În cadrul atelierului au fost prezenți și reprezentanți de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, care au făcut o pledoarie pentru reducerea risipei de materiale, prin oferirea de broșuri informative despre reciclare;
- Scrierea caligrafică - participanții la acest atelier au exersat tehnica scrierii caligrafice, arta veche a scrisului frumos.
La etajul I al bibliotecii, vizitatorii au participat la atelierul interactiv Natura vie, dedicat protecției mediului, biodiversității și nutriției eco-sustenabile pornind de la rețete vechi ale bunicilor, "descoperim că Pământul are viață: respectând acest principiu și murdărindu-ne pe mâini face parte din joc. Chiar și un mic spațiu verde este casa multor vietăți, este un mic patrimoniu de biodiversitate."
La etajul II a avut loc proiecția filmului “Distanța dintre mine și mine” (titlu preluat din jurnalul Ninei Cassian), urmată de o discuție a celor prezenți cu scriitorul Radu Vancu, la care a fost prezentă și Mona Nicoară (via zoom).
Documentarul despre carismatica poetă, regizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, pornit de la o idee a producătoarei Ada Solomon, îmbină o serie de imagini provenind din Arhivele TVR, ale Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și din Arhiva Națională de Filme, cu interviuri filmate pe care regizoarea Mona Nicoară i le-a luat poetei în sufrageria sa din New York, în perioada martie-mai 2013, cu un an înainte ca Nina Cassian să moară, la vârsta de 89 de ani.
"Felul în care Nina Cassian îşi gestiona trecutul e un receptacul bun pentru propriile noastre gânduri, pentru felul în care ne evaluăm propria istorie (şi personală şi colectivă) şi pentru socotelile pe care ni le facem atunci când ne uităm la dilemele trecutului şi rezolvările lor. Documentarul nu se vrea un portret complet sau definitiv şi nici o statuie sau polemică. E loc pentru o grămadă de alte filme şi despre Nina, şi despre alţii, şi despre contextele vremii. Noi am vrut doar să vedem ce înseamă să te tragi pe tine însuţi la răspundere, prin acest vehicol foarte articulat, inteligent şi exigent numit Nina Cassian."
(Mona Nicoară, într-un interviu cu Vasile Ernu, https://adevarul.ro/.../interviu-regizoarea-mona-nicoara...). La eveniment au fost prezenți studenți de la Facultatea de Litere și Arte, anul I.
La etajul III al bibliotecii, în zona centrelor culturale, s-au desfășurat activitățile:
- Laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură în colecțiile Bibliotecii ULBS - Expoziție și prezentare de carte, în limbile engleză, franceză, germană și spaniolă a 40 de autori laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură;
- Incursiune în lumea artelor: conexiuni europene în arta din România, cu accent pe regiunea Sibiu ilustrate în colecția de carte și periodice a bibliotecii U.L.B.S.
Arta e o creație umană universală, un limbaj fără granițe. Fiind umană e însă expresia unor ființe sociale, e deteminată de specificul unor comunități, de la obști, la națiuni și clase și categorii profesionale, clar delimitate în spațiu și timp. De maxim interes ar fi așadar interferențele, resorturile creației, mesajul, așteptările receptorilor, cu surse, influențe și deschideri spre alte comunități gazdă sau domenii ale creației.
Teme, exemple:
- artiști locali cu modele din Occident și nu numai, interferențe ale unor curente și stiluri artistice diferite, începând cu evul mediu (gravura germană și pictura italiană- surse directe în compoziția artei religioase: icoane de altar, pictură murală; pictura murală ortodoxă de tradiție bizantină în biserici catolice- exemple din sudul Transilvaniei)
- artiști occidentali (și nu numai) activi în aria de interes (România, Sibiu) (1383 - frații Parler din Nürnberg- bisericile din Sebeș Alba, Brașov; 1417- Petrus Lantregen, Austria- crucifixul din Sibiu; 1883, Gustav Klimt- Sinaia, castelul Peleș)
- artiști locali activi în vest (și nu numai), unii de marcă sau chiar deschizători de noi forme de expresie ori curente (sculptori: sec. al XIV-lea: frații Martinus și Georgius din Cluj; sec. XX: Brâncuși;
- pictori ai curentului de protest Dada - Victor Brauner
- artiști europeni inspirați din creația din România (Matisse- motivul "La blouse roumaine")
Biblioteca - spațiu al artei, al meditației filosofice, templu al spiritului: exemple europene și locale: Sibiu, 1592; Alba Iulia, 1792.
Etajul IV a completat oferta de activități cu un atelier și o expoziție care au captat interesul vizitatorilor până seara târziu:
- Prima cucerire a distanței în comunicare. Telegraful. STOP. Telefonul, vocea de departe. ALO ALO. - De la invenția telegrafului, care a fost primul dispozitiv folosit pentru telecomunicații rapide - astăzi rapid are un alt sens față de acum 100 de ani - până la telefoanele inteligente din prezent, comunicarea interumană a cunoscut multe etape. La expoziție au particpat cu aparatură, dar și cu demonstrații practice, reprezentanți ai Școlii de Instruire pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu;
- Puzzle-ul atenției - Pornind de la un exercițiu vizual de combinare a culorilor, elevii au putut găsi varianta corectă a unui citat și au identificat în catalog a cartea din care acesta a fost extras.
City FM, partener media la Noaptea Cercetătorilor, s-a oprit pentru un scurt interviu și la Biblioteca ULBS:
Noaptea Cercetătorilor 2022 | Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu - YouTube
Noaptea Cercetătorilor 2022 a fost o oportunitate pentru Biblioteca ULBS de a-și pune în valoare resursele și de a atrage viitorii studenți și comunitatea locală.
octombrie 2022