În România au fost dezvoltate Biblioteci digitale cu un conținut de mare valoare istorică și culturală, cu acces deschis.

 

Biblioteca Digitală a României

Denumită și ProEuropeana – Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale, creată pentru a contribui la accesarea mai largă a rezultatelor cercetărilor istorice şi arheologice, desfăşurate de specialiştii românii din domeniile amintite.

Biblioteca Digitală Naţională a României

este alcătuită din colecții digitale create prin digitizarea unor documente aflate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României, organizate după tematici sau după evenimente.

Biblioteca Digitală a Bucureștilor  (www.digibuc.ro)

Biblioteca Metropolitană, denumită anterior Dacoromanica, oferă acces la documente digitizate de tip text, imagine, audio sau video, copii digitale fidele ale documentelor aflate atât în patrimoniul B.M.B. cât şi al altor instituţii deţinătoare de fonduri de patrimoniu (Biblioteca Academiei Române, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, Muzeul Literaturii Române). Este dezvoltată în sistemul de management al obiectelor digitale DIGITOOL[3], implementat încă din anul 2009.

Biblioteca digitală a Bibliotecii Centrale Universitare “Lucian Blaga” Cluj-Napoca

Cuprinde cărți, manuscrise, publicații în serie și materiale iconografice deținute în colecțiile sale. Au fost selectate pe baza următoarelor criterii: publicații relevante pentru istoria Cluj-Napoca și a Transilvaniei publicații în publicații la mare căutare solicitate și digitizate pentru patronii bibliotecii

Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” Cluj

Digital Library ASTRA Sibiu County Library

Biblioteca digitală conține cărti, manuscrise, periodice și materiale iconografice din colecțiile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu. Criteriile de selecție pentru digitizare sunt: Publicaţii unicat * Publicații relevante pentru Sibiu și Transilvania * Publicații foarte solicitate * Documente scanate la solicitarea cititorilor

Biblioteca digitală „Alexandru D. Xenopol” Arad

Biblioteca Județeană “Alexandru D. Xenopol” Arad vă invită să descoperiți Biblioteca digitală dedicată culturii și istoriei locale.

Biblioteca digitala Iași

Biblioteca digitală este depozitul digital instituțional al Bibliotecii Centrale Universitare și oferă o platformă pentru colecția, organizarea, accesul și conservarea colecțiilor Bibliotecii în formate digitale. Fondurile includ reprezentarea digitalizată a elementelor fizice, cum ar fi fotografii și texte complete, și materiale digitalizate, permițând accesul gratuit la nivel mondial la colecțiile de patrimoniu și de cercetare.

Biblioteca Județeană “G. T. Kirileanu” Piatra Neamț

În Biblioteca Digitală a Bibliotecii Județeană “G. T. Kirileanu” Piatra Neamț conține scanările a peste 21.500 de cărți și periodice cu acces deschis.

Biblioteca Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureș

Biblioteca digitală se constituie din colecții de carte veche, expuse în Sala Muzeu de Istoria Medicinei și Farmaciei din cadrul Bibliotecii UMFST Târgu Mureș.

Biblioteca digitală Eurocarpatica

Biblioteca digitală „Eurocarpatica” cuprinde volume de istorie, teologie, etnografie, demografie, sociologie, pedagogie, management, memorialistică, volume de proză şi poezie, monografii.

Institutul Național al Patrimoniului – Back-up: valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice 

Arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice conține peste 18.000 de documente din 704 dosare ce sunt disponibile online.

Actualizare: martie 2024