image not found
img not found img not found img not found img not found img not found img not found
Catalogul online | Bibliografii online | Resurse Open-Access | Baze de date |
img not found

Orar bibliotecă:

Luni-Vineri: 8-22
Sâmbătă-Duminică:
10-18




Dezbatere și recital de poezie de Ziua Culturii Naționale la Biblioteca ULBS

Când? Luni 15.01, de Ziua Culturii Naționale, la ora 19.00
UNDE? La parterul Bibliotecii ULBS

Vă propunem o dezbatere despre canoane literare cu titlul O literatură fără autoare: Canon, contracanon și canon umbră în literatura română, completată de un recital de poezie românească, susținut de studente de la specializarea Artă teatrală.

Așa cum afirma David Damrosch, orice literatură poate fi privită ca un câmp de luptă pentru trei forțe canonice: canonul, cel care instituie prin tradiția culturală și educațională, contra-canonul, cel care contestă și încearcă să ia locul canonului, și canonul umbră, cel care este impus politic, dar nu rezistă multă vreme.
Dacă literatura română este o literatură tânără, formată plenar abia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, instanțele ei canonice sunt mai acute decât în alte părți. Lejeritatea cu care se dezbate canonul în alte culturi sau cu care se renunță la pozițiile fixe din interiorul sistemului literar nu a caracterizat niciodată literatura română. Mai mult, orice contestare a unei poziții canonice a dus la războaie culturale agresive. Tocmai pentru că nimeni nu poate citi o întreagă literatură, canonul literar funcționează mai ales ca un garant al valorii. De aceea, de exemplu, canonul școlar este cel care rămâne cel mai bine întipărit în memoria culturală românească, dar acest canon nu conține și nu a conținut multă vreme mai mult de o autoare, astăzi dispărută și ea, în genere, din discuțiile cu care ne creștem generațiile viitoare. Invizibile, autoarele din România au reușit în ultimii ani să se facă auzite și să recupereze o istorie alternativă a acestui canon literar, un contra-canon, în care să aibă loc și Sofia Nădejde, și Maria Banuș, și Angela Marinescu, și Elena Vlădăreanu.

Ne propunem să discutăm situația literaturii române din acest punct de vedere: al integrării autoarelor în canonul literar sau, de ce nu, de relativizare a acestei idei pure. Dacă Ziua Culturii Naționale se adresează tuturor cetățenilor români, ea trebuie în același timp să fie o sărbătoare a integrării.
La discuții vor participa Maria Chiorean, Snejana Ung
și Ștefan Baghiu.
Recitalul de poezie va fi susținut de studentele Ania Petrean, Melania Veselu, Ana-Maria Ștefan, în coordonarea artistică a Oanei Marin.


Data anunț: ianuarie 2024