Sunt multe moduri în care se poate celebra Ziua Culturii Naționale și se poate vorbi despre moștenirea culturală lăsată nouă de generațiile anterioare, însă lectura rămâne în continuare una dintre cele mai eficiente modalități de a omagia, explora și înțelege.
În același timp, lectura reprezintă un mijloc aparent modest dar foarte eficient de a contribui la angrenajul socio-cultural care articulează o cultură locală, națională, într-un sens mai complex decât simplificările idolatre. O cultură națională dinamică are nevoie de cititori, de cetățeni care-și fac timp pentru lectură și alte modalități de a o cunoaște, trăi și dezvolta.
O cultură națională vie are nevoie de spirit critic, de cât mai mulți cititori lucizi și de instituții de cultură și educație care înțeleg că misiunea lor nu e una statică, așa cum e evidențiat în comunicatul oficial al ULBS.
Așa că astăzi, de Ziua Culturii Naționale, vă încurajăm să citiți și să vă gândiți la cât timp vă faceți pentru lectură în restul zilelor! Vă încurajăm să citiți ce vă place, ce vă stârnește curiozitatea și ce vă intrigă, să descoperiți și să redescoperiți autori și autoare din toate epocile.
Să vă faceți timp pentru recitirea autorilor canonici, cum e Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi 175 de ani, dar și pentru cunoașterea altor autori și autoare din generația lui și generațiile care i-au urmat. Vă încurajăm să explorați prin lectură, dincolo de creațiile autorilor, dezbateri și polemici culturale din trecut și din prezent, multe dintre acestea reflectând eforturi de a descifra conexiunile cu alte culturi și de a evidenția cultura română pe scena globală.